Gemeente Leeuwarden

politieke markt politieke markt

Druk bezochte Politieke Markt over Europa

Bron: Gemeente Leeuwarden (02-04-2009)

Maandagavond werd de Politieke markt `Leeuwarden in Europa' drukbezocht in het Natuurmuseum Fryslân. In de aanloop naar de Europese verkiezingen op donderdag 4 juni 2009 organiseerde de Leeuwarder raad de speciale Europese Politieke Markt. Meer dan 250 bezoekers luisterden naar de inleidingen door staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans en journalist-historicus Geert Mak. In een forumdiscussie onder leiding van Rimmer Mulder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, reageerden vertegenwoordigers uit politiek, onderwijs en bedrijfsleven op de betogen van Mak en Timmermans. Na de pauze gingen kandidaat-europarlementariërs van verschillende partijen met elkaar in debat over thema's als milieubeleid en dierenwelzijn.

Voor het Europa dat als vredesproject zo'n ongekend succes werd, zullen 2009 en 2010 cruciale jaren zijn. Houden de idealen stand of vallen we terug in nationaal protectionisme en onbeschaamd eigenbelang? Geert Mak zei maandagavond,,z'n hart vast te houden''. Mak schetste in een historisch getint betoog dat het Europa ,,van de paar idealen en de honderdduizend compromissen'' op springen staat nu de economie in zwaar weer verkeert. ,,Aanvankelijk reageerde Europa eensgezind op de recessie, maar nu het menens wordt, lijkt het of de nationale grenzen dichtgaan en de Europese solidariteit als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zelfs de Oost-westkloof dreigt terug te keren, zij het nu in economische zin.'' In het somberste scenario kan het uiteenvallen van de Europese Unie voeding geven aan wereldwijde conflicten over energie, water, voedsel en het klimaat. Mak vindt het dan ook hoog tijd dat Europa stopt met `detailpolitiek' en weer oog krijgt voor het grote ideaal van duurzame vrede en sociale stabiliteit.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) beantwoordde Maks sombere schets met de opmerking dat de Europese Unie wel tegen een stootje kan. Veel lidstaten schieten in een `nationale reflex', beaamde Timmermans, ,,maar de crisis biedt ook kansen voor een continent dat bewezen heeft dat uit een gruwelijk verleden een mooie, gemeenschappelijke toekomst kan groeien''.

Onder leiding van Rimmer Mulder (hoofdredacteur Leeuwarder Courant) vond er een discussie plaats met een panel van vier vertegenwoordigers van internationaal georiënteerde instellingen in Leeuwarden, en een aantal lijsttrekkers en kandidaten voor de Europese Verkiezingen. Robert Veenstra (Stenden Hogeschool). Johannes Boonstra (Wetsus), Evert Wind (Kamer van Koophandel) en de Brusselse lobbyist Dick Michel wezen op de belangrijke innovatieve rol van Leeuwarden en Friesland in Europa.