Politie IJsselland

Team Kampen controleert deze maand extra op gestolen fietsen

Kampen, 08-04-2009

Kampen - Tot en met 8 mei controleert het politieteam Kampen extra op de aanwezigheid van gestolen fietsen in de stad. Rijdt een persoon op een als gestolen geregistreerde fiets, dan wordt hij of zij aangehouden voor heling. Op deze manier hoopt de politie potentiële kopers bewust te maken van het feit dat rijden op een gestolen fiets strafbaar is. Hierdoor verkleint de markt voor de verkoop van gestolen fietsen. Uiteindelijk doel is om in 2009 het aantal aangiftes van fietsendiefstal te laten zakken onder de 200.

Sinds 2005 werken rijwielhandelaren, Fietsersbond, Stadstoezicht, Gemeente, Unigarant en Politie in Kampen gezamenlijk aan de aanpak van fietsendiefstal. Door deze aanpak is het aantal aangiften sinds 2005 gedaald van 500 per jaar naar 240 in 2008. De daling vond echter met name plaats tijdens de eerste jaren van het project. In 2008 was de daling nog maar minimaal en daarom is besloten de aanpak te vernieuwen. Sinds 1 januari jl. controleren Stadstoezicht en Politie in Kampen en IJsselmuiden al meer op de aanwezigheid van gestolen fietsen. Er is speciale apparatuur aangeschaft om op straat via de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer het fietsendiefstalregister te checken.

Actieweken

In deze actieweken controleren ook alle andere medewerkers van het team Kampen extra op heling van fietsen. De politiemensen beschikken niet allemaal over de speciale handcomputers waarmee het fietsendiefstalregister gecheckt kan worden. Bij het aantreffen van een mogelijk gestolen fiets zullen zij contact opnemen met collegas op het bureau die voor hen de gegevens checken. Bij deze actie worden met name fietsen gecontroleerd die niet ouder zijn dan drie jaar en die voorzien zijn van een framenummer-sticker. Omdat deze fietsen vaak met sleutel en al gestolen zijn, is op afstand niet te zien dat de fiets gestolen is.

Noteer gegevens fiets

De politie merkt dat aangevers van fietsendiefstal steeds vaker geen gegevens, zoals bijvoorbeeld het framenummer, van de fiets hebben. Hoe minder gegevens, hoe minder kans dat de fiets ooit teruggevonden wordt. Het is daarom van belang gegevens zoals merk, type en framenummer te noteren, zodat in het geval van diefstal deze gegevens vermeld kunnen worden in de (internet)aangifte. Bij aankoop van een (nieuwe) fiets worden deze gegevens altijd door de rijwielhandelaar verstrekt.

Bij het doen van aangifte van fietsendiefstal wordt informatie uitgereikt over het voorkomen van diefstal evenals een fietsregistratiekaart. Bij aangifte via internet wordt deze informatie inclusief de registratiekaart naar het huisadres verstuurd.