Rechtbank Leeuwarden


Leeuwarder vrijdagmarkt mag worden verplaatst van het Wilhelminaplein naar de Nieuwestad en de Wirdumerdijk.

De voorzieningenrechter heeft vandaag de winkeliers die opkwamen tegen de verplaatsing van de vrijdagmarkt naar de Nieuwestad en de Wirdumerdijk en tegen een verandering in de bevoorradingstijden op vrijdag, in het ongelijk gesteld. Hij heeft hun verzoeken om voorlopige voorzieningen afgewezen. Dat betekent dat de markt ingaande 3 april 2009 voor de duur van drie jaar mag worden verplaatst naar de Nieuwestad en de Wirdumerdijk.

Het college van B&W vindt deze verplaatsing noodzakelijk in verband met het grote bouwproject dat momenteel op het Wilhelminaplein en het Zaailand van start gaat. De voorzieningenrechter vindt dat het college onder deze omstandigheden op grond van de Leeuwarder Marktverordening de bevoegdheid heeft om de markt te verplaatsen. Het college heeft in redelijkheid van die bevoegdheid gebruik gemaakt. Niet gebleken is dat, zoals de winkeliers menen, het Oldehoofsterkerkhof of de Schrans geschiktere plekken voor de vrijdagmarkt zijn.

Het college heeft voldoende rekening gehouden met de belangen van de winkeliers; verder vindt de voorzieningenrechter het aannemelijk dat de verplaatste markt bereikbaar zal zijn voor de brandweer; ten slotte hebben de winkeliers niet aannemelijk gemaakt dat de gewijzigde bevoorradingstijden problemen zullen opleveren voor de bevoorrading van hun winkels.

LJ Nummer

BI0367

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 8 april 2009 Naar boven