Leefbaar Rotterdam


woensdag, april 08, 2009

Leefbaar verheugd over stopzetten subsidie Riagg

De gemeente Rotterdam heeft gisteren besloten om een subsidie aan het Riagg stop te zetten. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg weigerde tot nu toe de door voormalig Leefbaar wethouder Marianne van den Anker geïnitieerde Meldcode huiselijk geweld te ondertekenen.

De Meldcode huiselijk geweld is een stappenplan voor mensen die in de zorg, opvang, hulpverlening en het onderwijs werken en geeft aan wat er gedaan moet worden als ze denken dat iemand slachtoffer is van huiselijk geweld. Jos Lamé, directeur van Riagg Rijnmond, is echter mordicus tegen de Meldcode en is van mening dat de politiek zich niet met de hulpverlening moet bemoeien. Hij noemt de plannen om probleemjongeren eerder op te sporen en hulpverleners beter samen te laten werken absurd stalinistisch en megalomaan.

Lamé weigert gegevens te verstrekken voor het zogenaamde Elektronisch Kind Dossier. Met deze dossiers wil wethouder Geluk (CDA) voorkomen dat instanties langs elkaar heen blijven lopen, zoals dit eerder gebeurde bij het Maasmeisje Gessica en baby Talysa. Beide kinderen kwamen tragisch om het leven, mede door de falende hulpverlening.

Leefbaarraadslid Ronald Buijt is blij dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen tegen het Riagg. Leefbaar Rotterdam heeft het al langer gehad met de houding van het Riagg in deze kwestie. Buijt: Een instelling die wel haar hand ophoudt voor subsidie, maar vervolgens geen enkele boodschap heeft aan het beleid van de gemeente, verspeelt ieder recht op een bijdrage van de belastingbetaler. Eerder botste Leefbaar Rotterdam ook al met het Riagg inzake het verlenen van psychiatrische hulp aan vakantiegangers in Marokko en de inmiddels beroemde vlinderreisjes voor hangjongeren.

Fractievoorzitter Ronald Sørensen zal donderdag in de gemeenteraad voorstellen ook de andere subsidies aan het Riagg stop te zetten. Een instelling die voortdurend het gemeentelijk beleid frustreert, moet niet zeuren als de gemeentelijke bijdrage vervolgens wordt ingetrokken. Ook wil Sørensen het stadsbestuur vragen in overleg te treden met andere subsidieverstrekkers om zodoende alle subsidieverlening aan het Riagg te kunnen staken.