Gemeente Bernheze


bestemmingsplannen toegenomen

Aantal overtredingen bouwvoorschriften en bestemmingsplannen toegenomen

bouwtekening
Het aantal overtredingen van bouwvoorschriften en bestemmingsplannen in onze gemeente is in de afgelopen jaren sterk gestegen. De gemeente voert regelmatig controles uit. Problemen zijn echter gemakkelijk te voorkomen.

Sinds 2001 controleren onze medewerkers actief op overtredingen van bouwvoorschriften en bestemmingsplannen in onze gemeente. Dit doen wij enerzijds omdat dit een van onze kerntaken is, maar ook omdat wij leefbaarheid en veiligheid erg belangrijk vinden. Wij constateren dat het aantal overtredingen sterk is gestegen. Daar waar er in 2001 sprake was van 68 overtredingen waren dat er in 2005 126 en in 2008 154.

Controle op bouwvergunning
Ten minste twee keer per jaar controleren onze medewerkers de hele gemeente aan de hand van de verleende bouwvergunningen. Zij melden zich eerst bij het adres dat zij controleren. Als u niet thuis bent, controleren zij het werk tijdens uw afwezigheid. Zij zijn daartoe op grond van de Woningwet en de Algemene wet bestuursrecht bevoegd. Zij laten dan een bericht achter in uw brievenbus, om u te informeren over de uitgevoerde controle.
Naast de twee structurele controlerondes rijden de toezichthouders ook op andere tijdstippen rond. Overtredingen die zij constateren, leggen zij schriftelijk vast. Onze juridische medewerkers pakken de zaak vervolgens op.

Meest voorkomende overtredingen
De meest voorkomende overtredingen zijn: bouwen zonder bouwvergunning of bouwen in afwijking van de bouwvergunning.
Opvallend is de grote stijging van het aantal gevallen waarin men bouwt in afwijking van de bouwvergunning. Ging het in 2004 om 18% van het aantal handhavingszaken, in 2008 was dit 38%. Ook in deze gevallen treden wij op. Wij wijzen er nogmaals nadrukkelijk op dat de bouw exact volgens de vergunning en de daarbij behorende tekeningen moet worden uitgevoerd.

Stillegging
Wanneer de toezichthouder constateert dat iemand in afwijking van een bouwvergunning, zonder bouwvergunning of zonder goedgekeurde constructieberekeningen bouwt, dan kan deze besluiten de bouwwerkzaamheden stil te leggen. In 2008 legden wij in 41 gevallen de bouw stil.
Een stillegging bevestigen wij schriftelijk. Aan de stillegging koppelen wij een dwangsom (geldboete) om te voorkomen dat de bouwer de stillegging negeert.

Groene en oranje kaarten
De start en het afronden van de werkzaamheden moeten bij de gemeente gemeld worden. Dit gebeurt door het inleveren van de oranje en de groene kaart die wij bij de bouwvergunning verstrekken. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten. Zeker wanneer het gaat om het uitzetten (exacte plaats bepalen) van een nieuw bouwwerk is dit belangrijk, want fout uitzetten kan vervelende consequenties hebben.

Problemen voorkomen
Wilt u tijdens de bouwwerkzaamheden wijzigingen doorvoeren? Neem dan vooraf contact op met onze medewerkers van de afdeling Milieu- en Bouwzaken en bespreek deze gewenste wijzigingen eerst. U voorkomt daarmee dat de gemeente optreedt en u voor extra kosten komt te staan.

Voor informatie over de Wet ruimtelijke ordening, de Woningwet en de gemeentelijke bestemmingsplannen kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon (0412) 45 88 88. Ook kunt deze informatie elders op onze website vinden of kunt u de website www.vrom.nl raadplegen.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35