Gemeente Harderwijk


Taken wethouder Eijsenga tijdelijk herverdeeld

In afwachting van een opvolger voor de vorige week afgetreden wethouder Eijsenga heeft het college zijn taken voorlopig onderling verdeeld. Eerste loco-burgemeester is nu wethouder Daamen. Burgemeester Berends behartigt het Waterfront. WMO/welzijn (incl. minderheden, jeugdzaken, buurt- en wijkgericht werken) berust nu bij wethouder Schipper, het onderwijs bij wethouder Teeninga.

Wethouder Henk Eijsenga (CDA) heeft vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering zijn functie neergelegd. De gemeenteraad houdt hem eindverantwoordelijk voor de aansturing van het project Waterfront. De raad behandelde onder meer de uitkomsten van het externe onderzoek naar de organisatie en financiën van het project.

De wethouder verdedigde zich in de eerste termijn van het raadsdebat tegenover de forse kritiek vanuit de raadsfracties. Aan het slot van zijn betoog constateerde hij echter dat er niet voldoende vertrouwen was vanuit de gemeenteraad, en trok hij hieruit zijn consequenties.

In de verklaring bij zijn aftreden benadrukte hij dat het plan Waterfront er niet alleen maar is om Harderwijk mooier te maken. Het is noodzakelijk om over enkele jaren niet met grote problemen te zitten op het gebied van parkeren, milieu, industrieterrein en verouderde recreatie. âHet is een moeilijk, ingewikkeld en groots plan, maar alleszins de moeite waard om er achter te staan en er op volle kracht voor te gaan, ook als je tegen de niet te vermijden moeilijkheden aanloopt. Juist dan dien je als gemeente moed, lef, durf en doorzettingsvermogen te tonenâ, aldus de scheidende wethouder. Hij nam voor het Waterfront de volle verantwoordelijk op zich.

Henk Eijsenga (57) kwam in 1986 voor het CDA in de gemeenteraad. In 1992 werd hij fractieleider. Sinds 1998 was hij wethouder, in het huidige college beheerde hij de portefeuilles welzijn, Wmo, onderwijs en Waterfront.


____________________