PNO media


Maandbericht dekkingsgraad PNO Media maart 2009, 8 april 2009

Het bestuur van Pensioenfonds PNO Media heeft besloten om de dekkingsgraad voortaan maandelijks te publiceren in plaats van op kwartaalbasis. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen (= beleggingen) en de pensioenverplichtingen. Voor PNO Media is openheid belangrijk, niet alleen in goede tijden maar juist ook in slechte tijden.


1. Dekkingsgraad in maart gestegen van 84% naar 85%. o De dekkingsgraad per 31 maart 2009 is voorlopig uitgekomen op 85%. Deze hogere dekkingsgraad is voornamelijk veroorzaakt door een hogere lange rente, waardoor de waarde van de verplichtingen is afgenomen. Daarnaast heeft de stijging van de aandelen een positieve bijdrage geleverd.


2. Gevolgen huidige stand dekkingsgraad
o De uitbetaling van de pensioenen blijft gewoon doorgaan. o De hoogte van de dekkingsgraad heeft wel gevolgen voor de toeslag (indexatie). Er kan pas sprake zijn van gedeeltelijke toeslag als de dekkingsgraad hoger is dan 105%. Het risico bestaat dat dit pas over een aantal jaren weer het geval is. o Omdat de dekkingsgraad onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3% staat, heeft PNO Media op 1 april 2009 een herstelplan bij De Nederlandsche Bank ingeleverd. In dit plan geven wij aan binnen 5 jaar naar de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3% toe te kunnen groeien. Meer informatie over het herstelplan kunt u vinden op onze website: www.pnomedia.nl.


3. Ontwikkeling dekkingsgraad
o In de grafiek staat het verloop van de maandelijkse dekkingsgraad van PNO Media. o De dekkingsgraad beweegt zich de laatste maanden erg grillig. Een schommeling van 5 procentpunt van de ene op de andere dag is meerdere keren voorgekomen.

Verloop dekkingsgraad PNO Media : per maand (ultimo)
Zie het origineel

Tot slot
Dit maandbericht beschrijft de laatste ontwikkelingen rondom de dekkingsgraad van PNO Media en is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Een meer gedetailleerde toelichting op de ontwikkeling van de financiële positie van PNO Media en de definitieve cijfers is te vinden in de kwartaalberichten en het jaarverslag.