SGP


07 - 04 - 09 | SGP-motie over âwoonlandbeginselâ aanvaard

Kamer aanvaardt SGP-motie over 'woonlandbeginsel'

De hoogte van de kinderbijslag moet worden aangepast aan de kosten van het levensonderhoud in de landen waar de kinderen verblijven. De Tweede Kamer heeft hiertoe besloten op aandringen van SGP-kamerlid Van der Vlies.

Al jaren wordt er in Den Haag gesproken over de hoogte van de kinderbijslag voor kinderen die niet in Nederland wonen, maar in landen buiten de EU. Omdat de kosten van levensonderhoud in die landen vaak stukken lager liggen dan hier, leidt dit tot scheve situaties. In Marokko bijvoorbeeld staat het kinderbijslagbedrag gelijk aan een compleet jaarsalaris.

Om een eind te maken aan deze scheefgroei, diende SGP-kamerlid Van der Vlies tijdens het vorige week gehouden debat over kinderbijslagfraude een motie in. De regering wordt daarin aangemaand om de hoogte van de Nederlandse kinderbijslag aan te passen aan het prijspeil van de landen waar de kinderen op school gaan. Dat is het zogenaamde âwoonlandbeginselâ.

De motie-Van der Vlies werd aangenomen met ruime meerderheid. Vóór de motie stemden de fracties van SGP, VVD, PVV en TON. CDA, PvdA en CU stemden in 2006 nog tegen eenzelfde motie-Van der Vlies, maar zijn nu âomâ.