Janssen de Jong Groep is tevreden over resultaat 2008

08/04/2009 11:15

Janssen de Jong Groep

Verkoop nieuwbouwwoningen stagneert door economische crisis

Janssen de Jong Groep is tevreden over resultaat 2008

Son, woensdag 8 april, 2009 - Bouwonderneming Janssen de Jong Groep is tevreden over de omzet en het resultaat in het boekjaar 2008.

De snel verslechterende economische omstandigheden in de tweede helft van vorig jaar hadden vooral weerslag op projectontwikkeling en bouw. De omzetgroei bij Janssen de Jong Groep bleef daardoor beperkt tot de toename door acquisities tot een omzetniveau van euro 573 miljoen tegen euro 546 miljoen in 2007.

Toch kwam het bedrijfsresultaat uit op een alleszins redelijk niveau van euro 23,9 miljoen (2007: euro 25,6 miljoen), een bruto marge derhalve van 4,2%.

In het tweede halfjaar van 2008 had Nederland te maken met snel verslechterende economische omstandigheden, zich uitend in een toenemende stagnatie van de verkoop van nieuwbouwwoningen. Daardoor bleef de verkoop in projectontwikkeling achter bij de verwachtingen, hetgeen zijn effect op de realisatie door het bouwbedrijf niet miste. Mede onder invloed van teleurstellende resultaten is de vestiging 's Hertogenbosch van Janssen de Jong Bouw in het boekjaar gesloten.

Kerncijfers 2008

Omzet: euro 573 miljoen

Omzetgroei: 5%

Netto winst: euro 18,1 miljoen

Netto marge: 3,2%

Cashflow: euro 25,8 miljoen

Orderportefeuille: euro 1,7 miljard.

Ruim 7.500 te ontwikkelen woningen in portefeuille

Hoogtepunten in 2008

De in 2007 gepleegde acquisitie van Koninklijke Woudenberg werd in 2008 verder geëffectueerd. Daarnaast wist Janssen de Jong Groep met de overname van Ippel Civiele Betonbouw te Nieuwendijk een nog sterkere positie te verwerven op het gebied van infrastructuur.

Ook nam de Groep in 2008 Gerko over, waardoor onder de vlag van MAT Afbouw een groter aandeel werd verkregen in de afbouwmarkt in de drie noordelijke provincies van Nederland.

Verder wist Janssen de Jong Groep haar 10% belang in Cura(cc)ao International Airport uit te breiden tot 49% door de uitkoop van een partner.

Vooruitzichten

Janssen de Jong Groep heeft een sterk decentrale structuur van statutair zelfstandige groepsondernemingen met een sterke spreiding in product en markt. Ultimo 2008 waren de meeste orderportefeuilles goed gevuld.

De huidige economische omstandigheden zijn echter zo onzeker dat de Raad van Bestuur zich onthoudt van het uitspreken van een verwachting over het lopende jaar 2009.

Profiel

Janssen de Jong Groep is als bouwgroep actief in verschillende sectoren van de bouwnijverheid in Nederland, Midden- en Oost Europa en het Caribische gebied. De Groep legt daarbij de nadruk op beheersing van de bouwketen en de toepassing van modulaire bouwsystemen; het gaat in alle gevallen om hoogwaardige activiteiten met een bovengemiddeld rendement.

Janssen de Jong Groep heeft haar activiteiten gebundeld in vier clusters: Projectontwikkeling en Bouw, Infrastructuur, Systeembouw en Caribbean. Het gemiddeld aantal medewerkers van Janssen de Jong Groep in 2008 bedroeg 1.830.

Van hen waren er circa 580 in het buitenland werkzaam.

De Groep realiseerde in 2008 een netto omzet van euro 573 miljoen, waarvan circa

euro 117 miljoen in het buitenland.