Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Paasdagen warmer dan vorig jaar
8 april 2009 - Vorig jaar sneeuwde het met Pasen en beleefden we de koudste Paasdagen in veertig jaar. Dit jaar een heel ander verhaal: de kans is groot dat het zelfs vrij warm wordt maar of het ook fraai Paasweer wordt is onzeker. De modeluitkomsten zijn zeer wisselend. Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (foto: Peter Paul Hattinga Verschure, Deventer)

De komende dagen blijft het aan de warme kant en ook de Goede Vrijdag kan op veel plaatsen een warme dag worden met meer dan 20 graden worden (Verder Lezen- Meerdaagse verwachting).

Grote temperatuurtegenstellingen
Vorige week vrijdag 3 april lagen de temperatuur bij volop zon in het binnenland tussen 20 en 23 graden. De tegenstellingen in het weer waren bijzonder groot. Terwijl het grootste deel van het land baadde in zon en warmte meldde Vlissingen mist bij een temperatuur van 7 graden. In de avond en nacht breidde het mistgebied zich ver over het land uit. Op zulke zonnige en warme voorjaarsdagen met weinig wind kan, door grote temperatuurverschillen tussen de koele zee en het warme binnenland, vlak aan zee de wind van zee gaan waaien. In het overgangsgebied van de koude zee naar het warme land ontstaan dan kleine luchtdrukverschillen, waardoor de wind van zee gaat waaien. De wind van zee kan mist meevoeren (zeevlam), zodat het aan het strand onaangenaam wordt. Het invallen van zeewind gebeurt meestal pas in de loop van de middag, wanneer de temperatuur boven land voldoende is opgelopen. Ook aan de oevers van grote meren en waterplassen kunnen temperatuurverschillen tussen water en land optreden, waardoor ook daar de wind plotseling vanaf het water kan gaan waaien (zie actuele waarnemingen onder Verder lezen en Nader Verklaard-zeewind).

Eerste warme dagen
De hoogste temperatuur is vrijdag gemeten in Twenthe waar 23,3 graden werd afgelezen. Dat is bijzonder voor begin april. Op de vliegbasis Twenthe was het in de eerste decade van april (metingen sinds 1951) alleen nog iets warmer op 5 april 1957 (24,0 graden) en op 9 april 1969 (23,8 graden). De hoogste temperatuur ooit ergens in ons land in de eerste tien dagen van april gemeten is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. Later in de maand zijn in het zuiden wel eens tropische temperaturen gemeten (Nader Verklaard- aprilwarmte).

De eerste warme dag (met 20,0 graden of meer) valt meestal in april. Uitzonderingen waren 1961 en 1990 toen De Bilt al op 17 maart boven de 20 graden uitkwam en 1983 toen dat op 31 mei gebeurde. Vorig jaar was 26 april de eerste warme dag in De Bilt.

Het KNMI telt in april normaal 2 warme dagen, maar soms is het in deze maand al meer dan een week achtereen warm. Bijzonder was april 2007 met op verschillende plaatsen liefst 14 warme dagen en 8 zomerse dagen met meer dan 25 graden (zie Nader Verklaard-warme dagen).

Stuifmeel
Door het zonnige en warme weer is ook het stuifmeelseizoen begonnen. Stuifmeelkorrels kunnen net als ijskristallen in het zon aanleiding geven tot haloverschijnselen, zoals een pollenkrans. Peter Paul Hattinga Verschure, expert op het gebied van optische verschijnselen, verzamelt de waarnemingen voor de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (zie ook Externe links- Pollennieuws, VWK en Natuurkalender).

---

Eerste uitgave: 13-03-09