Gemeente Almelo

Nieuw hondenbeleid: minder overlast door strengere regels en meer handhaving

8 april 2009 - Hondenbezitters worden binnen de bebouwde kom verplicht de hondenpoep op te ruimen en altijd een opruimmiddel bij zich te hebben. Dat stelt het college van b&w voor in de conceptnota hondenbeleid.

Wethouder Theo Schouten deelt zakjes uit
Wethouder Theo Schouten deelt zakjes uit

Het nieuwe, aangescherpte beleid zal worden gehandhaafd door Stadstoezicht Almelo. De conceptnota is een eerste concrete uitwerking van de kadernota Schone Stad die is vastgesteld door de gemeenteraad op 31 maart jl.

Zelf verantwoordelijk

Overlast van hondenpoep is en blijft één van de grootste ergernissen onder de inwoners van de gemeente Almelo. Dat blijkt onder meer uit een enquête die op verzoek van de gemeenteraad is gehouden onder hondenbezitters. Daarom stelt het college van b&w een aanscherping voor van het bestaande beleid, namelijk dat de hondenbezitter op de plekken waar dit moet, zelf verantwoordelijk is voor het opruimen van de poep van zijn hond. Wie een hond uitlaat is daarom verplicht een opruimmiddel bij zich te hebben. Er wordt een opruim- en toonplicht ingevoerd. Hierdoor wordt de controle en handhaving vergemakkelijkt. Wel wordt de opruimplicht voor de honden uitlaatgebieden afgeschaft. De reden hiervan is dat deze gebieden over het algemeen groot genoeg zijn om hondenpoep in te laten liggen. Alleen hier is het los lopen van honden toegestaan.

Uitlaatstroken

Het college wil het aantal uitlaatgebieden uitbreiden. Die kunnen echter niet allemaal binnen de bebouwde kom worden gerealiseerd. Ter compensatie komen er daarom ook honden uitlaatstroken. Dit zijn stroken langs wegen waar de hond aangelijnd moet blijven in verband met de verkeersveiligheid. Ook hoeft hier de hondenpoep niet opgeruimd te worden.

Zakjesautomaat

Zakjesautomaten

Op plekken waar geen uitlaatgebied of uitlaatstrook in de buurt is, worden zakjesautomaten en afvalbakken geplaatst voor het opruimen van hondenpoep. Bij al deze voorzieningen komen borden met daarop de regels over de aanlijn- en de opruimplicht. Op plaatsen waar het niet is toegestaan met de hond te verschijnen, zoals speelplaatsen en trapveldjes, komen verbodsborden.

Het toezicht en de handhaving wordt aangescherpt door inschakeling van Stadstoezicht Almelo BV omdat dit essentieel is voor een goede werking van het beleid.