Uitgeverij Meulenhoff

Non-fictie

Bindwijze: Paperback
Omvang: 448 Blz.
ISBN: 9789029084307
Prijs: EUR 26,95
Catalogus: Voorjaar 2009
Fonds: Non-fictie
Verschenen: April 2009

Het Rode Orkest
Anne Nelson

Een nooit eerder verteld verhaal over het Duitse verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Het Rode Orkest is een hartverscheurend portret van heldhaftige burgers. In het middelpunt staat Greta Kuckhoff, een jonge Duitse vrouw die in de Verenigde Staten studeerde en ten tijde van het fascisme terugkeerde naar Duitsland. Al snel sloot ze zich aan bij de verzetsgroep Het Rode Orkest. De groep infiltreerde in de ministeries van de nazi's, distribueerde pamfletten en probeerde de geallieerden te helpen Duitsland te verslaan. In 1943 wordt de groep opgerold. Kuckhoff overleefde de oorlog en woonde na de oorlog in de ddr, waar zij hoge posities bekleedde.

Op onnavolgbare wijze legt Nelson de onbekende geschiedenis van Het Rode Orkest bloot tegen de achtergrond van de dramatisch veranderende Duitse samenleving. Het Rode Orkest is een onvergetelijk verhaal van heldenmoed in een van de donkerste periodes uit de recente geschiedenis.

`Duitsland was tijdens Greta's verblijf in het buitenland in vele opzichten veranderd - ten goede. De zware inspanningen van de burgers hadden resultaat en de inwoners van Berlijn genoten van een korte periode van voorspoed, die bekendstaat als "de gouden jaren twintig". Volgens optimisten kon het alleen maar beter worden. Maar na 1928 ging het bergafwaarts.'

Anne Nelson heeft verschillende prijzen gewonnen en beurzen ontvangen, waaronder de Guggenheim Fellowship.

De pers over The Guys: `The Guys slaat de spijker op zijn kop.' New York Magazine

`Een zuiver en simpel, krachtig en aangrijpend toneelstuk met een scherp randje.' New York Post

`The Guys gaat verder dan theater. Het is een waarlijk, ontroerend document.' Robert Altman, filmmaker

Vertaald door Ralph van der Aa en Maaike Bijnsdorp