Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minder Nederlands? Vlaanderen betaalt toch... (08/04/09)

Laat Vlaanderen maar opdraaien voor het Brusselse wanbeleid. Dat is blijkbaar het motto dat Brusselse en Franstalige politici innemen als het gaat over de bestrijding van de jeugdwerkloosheid in hun gewest. Want terwijl Vlaams-Brabant niets liever zou willen dan perfect tweetalige werkkrachten uit Brussel aan te werven, draait het Brussels stedelijk onderwijs het aantal lesuren Nederlands terug met een drogreden.

Onlangs publiceerde Eurostat hallucinante cijfers over de jeugdwerkloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Niet minder dan 34,4% van de Brusselse jongeren is werkzoekend en neemt hiermee een zesde plaats op van 271 Europese regios. Enkel de Franse overzeese gebieden (Guadeloupe, Réunion, Martinique), Sicilië en . Henegouwen (34,5%) doen het nog slechter!

De kennis van het Nederlands zou een belangrijke hefboom zijn voor jonge Brusselaars om werk te vinden. Zo schreeuwt de provincie Vlaams-Brabant met economische polen als de luchthaven van Zaventem om arbeidskrachten die zich vlot kunnen uitdrukken in beide landstalen, aldus Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker.

Maar in Brussel denkt men daar anders over en halveert men het aantal lesuren Nederlands omdat men alle lesuren op een even aantal uren wil brengen. Misschien kan men deze redenering ook eens toepassen voor de 19 Brusselse gemeenten en conform de politiezones het aantal terugbrengen tot 6 gemeenten, aldus Brussels N-VA voorzitter Karl Vanlouwe.

De N-VA stelt vast dat zolang Brusselse en Franstalige politici de factuur van hun falend arbeidsmarktbeleid kunnen doorschuiven naar Vlaanderen er ten gronde niets zal veranderen. Intussen is er nog steeds geen begin gemaakt van een staatshervorming die de gewesten op dit punt zou responsabiliseren. Meer zelfs: de enige Franstalige politicus die een bescheiden opening maakte inzake een overheveling van arbeidsmarktbevoegdheden, Jean-Claude Marcourt, werd door zijn partij (PS) al weggepromoveerd richting Europa.

Auteur:
Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel
Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be