Gemeente Den Helder

Inwoners geven mening over de stad op: 2009-04-08

De gemeente Den Helder wil graag weten hoe tevreden de inwoners zijn over de taken die zij uitvoert. Daarom is zij een onderzoek gestart naar de tevredenheid onder de inwoners. Bij 1200 jutters valt de komende week een vragenlijst op de mat, hun namen zijn door een steekproef uit de Gemeentelijke Basis Administratie gerold.

In het burgeronderzoek meten we de mening over de gemeente. Dit doen wij vanuit de zes rollen die inwoners kunnen hebben: als kiezer, klant, onderdaan, partner, wijkbewoner en belastingbetaler. In het najaar van 2006 is dit onderzoek voor het laatst uitgevoerd. Destijds scoorde Den Helder matig, met vier magere voldoendes en twee duidelijke onvoldoendes. In 2006 was de Helderse inwoner het meest tevreden vanuit zijn rol als klant en als belastingbetaler (beiden een 6,5) en het minst tevreden vanuit zijn rol als kiezer (een 4,2).

Naast het burgeroordeel, bestaat het onderzoek uit nog twee delen die dit jaar worden uitgevoerd. Het gaat dan om de
klanttevredenheidsmeting bij de gemeentelijke balie - die onlangs is uitgevoerd - en een meting naar prestaties op basis van landelijk beschikbare gegevens en de gemeentelijke administratie. Hoewel de gemeente in de vorige burgerpeiling niet zo hoog scoorde, doet zij dat traditioneel wel in het klanttevredenheidsonderzoek. Daarbij scoort de gemeente Den Helder al een aantal jaren bovengemiddeld met een eindplaats in de landelijke top 3. Het onderzoeksdeel naar prestaties wordt dit jaar voor het eerst uitgevoerd. De resultaten van alle onderzoeken verwachten we later dit jaar.

Het burgeronderzoek is een van de drie onderdelen van waarstaatjegemeente.nl, een onderzoeksinstrument van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarmee de prestaties van verschillende gemeenten met elkaar kunnen worden vergeleken. Het onderzoek wordt tegelijkertijd uitgevoerd in andere gemeenten in Nederland. Dit biedt het voordeel dat de mening van de Helderse bevolking vergeleken kan worden met die van inwoners van andere gemeenten.