Provincie Utrecht

Visie Stuurgroep Ruimte voor de Lek

8-4-2009 -

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN PROVINCIE UTRECHT, GEMEENTEN VIANEN, NIEUWEGEIN, HOUTEN EN IJSSELSTEIN, HOOGHEEMRAADSCHAP DE STICHTSE RIJNLANDEN EN WATERSCHAP RIVIERENLAND

Visie Stuurgroep Ruimte voor de Lek: Veiligheid, nieuwe natuur en meer recreatie langs de Lek

De veiligheid rond de Lek bij Vianen, Nieuwegein, Houten en IJsselstein gaat verbeteren, zodat we ook in de toekomst droge voeten houden. De belangrijkste ingreep is een extra geul bij Vianen, die meer ruimte voor de Lek creëert. Naast veiliger wil de regio het gebied ook aantrekkelijker maken. Daarom stelt de Stuurgroep Ruimte voor de Lek voor om nieuwe natuur aan te leggen en recreatiemogelijkheden langs de Lek uit te breiden. In 2015 moet de Lek voorbereid zijn op de toekomst.

Door klimaatveranderingen krijgt de Lek in de toekomst grotere hoeveelheden water te verwerken en daar moet het rivierengebied op aangepast worden. Dit zal vooral gebeuren door de Lek meer ruimte te geven, zodat er zonder problemen meer water door kan stromen..

Verlagen waterstand bij hoog water
Maatregelen die de Stuurgroep voorstelt, zijn de aanleg van oevergeulen in de uiterwaarden bij Vianen en Nieuwegein en het verlagen van de toegangsdam naar de Ossenwaard (stuweiland). In de Honswijkerwaard wordt de zomerkade verlaagd. Als we in de toekomst te maken krijgen met extreem veel water tijdens hoogwater zorgen deze maatregelen ervoor dat de waterstand op de Lek tijdelijk zo'n 15 tot 20 centimeter daalt. In de normale situatie blijft de waterstand gelijk.

Verhogen `ruimtelijke kwaliteit'
Dit grote project biedt volgens de Stuurgroep volop kansen om ook de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te verbeteren, dat wil zeggen: het gebied nog aantrekkelijker te maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door nieuwe natuur aan te leggen en extra wandel- en fietsroutes. Bij Vianen is het de bedoeling om een passantenhaven en camperparkeerplaatsen te realiseren en een historische molen terug te plaatsen. Ook voorziet het plan in een parkeerplaats aan de rand van Vianen, en komen er uitzichtpunten in de nieuwe natuurgebieden. Daarnaast komt er een fietsverbinding van Vianen naar de Ossenwaard (Stuweiland).

Geen woningbouw in Bossenwaard Nieuwegein
In de visie die de Stuurgroep eind 2008 heeft gepresenteerd, was sprake van mogelijke woningbouw in de Bossenwaard (nabij de Lekboulevard). Na de informatieavonden voor bewoners heeft de gemeenteraad van Nieuwegein besloten dit idee los te laten. De Stuurgroep heeft daarop besloten om woningbouw in de Bossenwaard te laten vervallen en opnieuw te kijken naar de inrichting van het gebied.
In het oostelijke deel van de Bossenwaard stelt de stuurgroep een combinatie van natuur en recreatie voor. Welke vorm dit precies krijgt, zal de komende maanden blijken. In het westelijke gedeelte van de Bossenwaard zal vooral natuur worden gerealiseerd. De jachthaven van Nieuwegein wordt mogelijk uitgebreid met een passantenhaven.

Inbreng bewoners
Voor bewoners en belanghebbenden wordt op donderdag 9 april a.s. een inloopavond over de gewijzigde plannen georganiseerd. De visie van de Stuurgroep staat de komende maanden ook op de agenda bij de gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van de waterschappen. Reacties van bewoners en andere belanghebbenden worden daarbij ook meegenomen.
Ruimte voor de Lek is één van de maatregelen uit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Daarom zal de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mw. J.C. Huizinga, zich als opdrachtgever over de voorkeursvariant van de regio uitspreken. Dit gebeurt naar verwachting in juni dit jaar.
Na de zomer staat de verdere uitwerking op het programma, waarbij bewoners en andere belanghebbenden kunnen meedenken. Dit zal gebeuren in zogenaamde ontwerpateliers. Uiteraard komen er in het verdere traject ook formele inspraakmomenten.

Medio 2010 zal er naar verwachting een definitief ontwerp zijn voor het gebied. Als alle procedures en de grondverwerving voorspoedig verlopen, kan in 2011 gestart worden met de werkzaamheden. Uiterlijk 2015 moet de Lek voorbereid zijn op de toekomst.

Dijkversterking in Culemborg en Vianen
De verlaging van de waterstand door het project Ruimte voor de Lek is helaas niet voldoende om dijkversterking in de gemeenten Vianen en Culemborg te voorkomen. Dijkversterking is dan ook één van de maatregelen uit het landelijk progamma Ruimte voor de Rivier. Waterschap Rivierenland bereidt de dijkverbetering van de Zuidelijke Lekdijk voor en organiseert later dit jaar informatieavonden voor belanghebbenden.

De provincie is initiatiefnemer en regisseur van Ruimte voor de Lek. De gemeenten Nieuwegein, Vianen, Houten en IJsselstein zijn lid van de Stuurgroep en daarmee mede beslissend. Dit geldt ook voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland. Rijkswaterstaat directie Oost Nederland is als rivierbeheerder lid van de stuurgroep.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151