Veilig Amsterdam


Amsterdam veiliger in 2008


8 april 2009

Amsterdam is in 2008 weer wat veiliger geworden. Dit blijkt uit de Regionale Veiligheidsrapportage Amsterdam-Amstelland 2008 die op dinsdag 7 april is gepubliceerd. Zowel de subjectieve als objectieve veiligheidscijfers van Amsterdam zijn het afgelopen jaar licht verbeterd. In 2007 verslechterden de veiligheidscijfers in Amsterdam voor het eerst licht. Deze mogelijke trendbreuk heeft in 2008 niet doorgezet. Ook de aanpak van harde kern jongeren werpt zijn vruchten af. Het aantal jongeren in deze groep is afgenomen van 757 naar 600. De combinatie van repressie en zorg lijkt bij de aanpak van veelplegers een positief effect te hebben.

In de Veiligheidsrapportage staan de belangrijkste veiligheidscijfers voor de regio Amsterdam-Amstelland. De objectieve Amsterdamse veiligheidsindex, die gebaseerd is op het aantal aangiften, meldingen en incidenten bij de politie van criminaliteit en overlast daalde van 90 naar 88. Een daling van de index betekent een verbetering van de objectieve veiligheid. Amsterdammers voelden zich ook veiliger in 2008. De subjectieve index daalde met 4 punten ten opzichte van 2007 naar 74. Voor de veiligheidsbeleving worden per jaar ruim tienduizend Amsterdammers geënquêteerd.

De doelgroep Harde Kern Jongeren is ten opzichte van 2007 afgenomen van 757 naar 600. Dit aantal daalt vooral omdat het aantal jongeren dat nieuw instroomt in deze groep afneemt. Ook het aantal hinderlijke (van 56 naar 43) en overlastgevende (van 25 naar 19) jeugdgroepen is het afgelopen jaar verminderd. Wel is het aantal criminele jeugdgroepen gelijk gebleven. Het aantal veelplegers is gedaald van 654 naar 586. De combinatie van repressie en zorg lijkt bij de aanpak van veelplegers een positief effect te hebben. Deze groep wordt op straat actief benaderd door zowel politie en zorgmedewerkers. Ook is een groot aantal veelplegers op een zogenaamd ISD-traject geplaatst waarbij ook gerichte nazorg wordt ingezet.

Aandachtspunten
Ondanks positieve ontwikkelingen blijven er punten van aandacht. De toename en verharding van criminaliteit waarbij jongeren betrokken zijn, blijft een punt van zorg. Door een strakkere aanpak van het strafrecht voor jongeren en meer combinaties van straf én zorg moet het aantal criminele jeugdgroepen en overlastgevende jongeren verminderen.

De aanpak van overvallen blijft een prioriteit van de Driehoek (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie). Zeker nadat het aantal overvallen in 2007 flink steeg met 25%. In 2008 is het aantal licht gedaald met 4%. Het aantal aangiften van diefstal van motorvoertuigen (+18%), brom-, snor- en fietsen (+12%) en het aantal aangiften van winkeldiefstal (+9%) is in 2008 gestegen. Ook het uitgaansgeweld op het Leidseplein en Rembrandtplein blijft zorgwekkend. Het aantal meldingen van overlast is in 2008 gestegen met 2%. Daarvan is burengerucht (15.000 meldingen) de grootste categorie van overlast.
Â
Het aantal aangiften van discriminatie is ten opzichte van 2007 met 14% gedaald van 242 naar 208. De politie heeft veel aandacht voor discriminatiezaken en in het bijzonder slachtoffers van discriminatie worden aangemoedigd aangifte te doen.

Maatregelen
De Amsterdamse Driehoek houdt op basis van de Veiligheidsrapportage 2008 vast aan de prioriteiten jeugd, geweld en overlast. Ook blijft er extra aandacht voor de veiligheid in uitgaansgebieden en specifieke delen van de stad zoals Zuidoost en Westpoort. In het actieplan Amsterdam 2009 wordt deze focus vertaald naar acties en maatregelen. Zo start in West binnenkort een pilot om sneller en effectiever in te grijpen bij jongeren van 12 t/m 15 jaar die een misdrijf hebben gepleegd. Deze jongeren en hun gezin worden, indien nodig, vanaf dag 1 begeleid. Daarbij worden straf en zorg goed op elkaar afgestemd. De aanpak van zogenaamde multiprobleemgezinnen wordt in 2009 stapsgewijs uitgebreid. Verder wordt gewerkt aan een actieplan gericht op preventie voor ondernemers zodat zij minder kans lopen slachtoffer te worden van een (gewelds-)delict. Vanaf 2009 komen er ook verwijderingsbevelen voor dealers. Zo kunnen dealers via een bestuurlijk besluit tijdelijk uit een gebied worden geweerd.

Rapportage
De burgemeesters van de zes gemeenten (Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) bundelen samen met politie en OM jaarlijks hun gegevens in de Regionale Veiligheidsrapportage. Zo kunnen de resultaten van het beleid goed gevolgd worden. Onderdeel hiervan is de Veiligheidsindex die inzicht geeft in de veiligheid tot het niveau van de buurt.

De cijfers uit de Veiligheidsrapportage zijn de basis voor het veiligheidsbeleid. In het Veiligheidsplan Amsterdam 2007-2010 heeft de Driehoek de doelstellingen voor Amsterdam vastgesteld. De Regionale Veiligheidsrapportage, de Veiligheidsindex en het Actieplan 2009 zijn terug te vinden op www.eenveiligamsterdam.nl.

Iris Reshef