VVD


8-4-2009

VVD wil af van steenkolen-Engels

De VVD wil dat het onderwijs Engels op basisscholen zo spoedig mogelijk écht verplicht wordt, en op een aanvaardbaar niveau wordt gegeven.

Ineke Dezentjé Hamming: "Als we besluiten - en dat hebben we gedaan - dat Engels een verplicht vak is in het primair onderwijs, dan moeten we dus ook zorgen dat dit wordt nageleefd. Nu blijken scholen het vak onvoldoende serieus te nemen. Het wordt door niet vakbekwame leraren gegeven, en in sommige gevallen in het geheel niet. Dat kan natuurlijk niet."

Het gevaar bestaat dat iedereen in de reflex schiet dat PABO-studenten zich eerst maar moeten concentreren op het bijspijkeren van hun kennis van taal en rekenen. De VVD is het ermee eens dat ook dat niveau zo snel mogelijk omhoog moet, maar vindt dat een andere kwestie. "Dat betekent toch ook niet dat we voorlopig maar geen aardrijkskunde geven?"

Zo lang de staatssecretaris het verplicht stellen van Engels zelf niet serieus neemt, zullen scholen dat ook niet doen. "Terwijl het zo belangrijk is dat onze kinderen zo snel en zo goed mogelijk kennis maken met de Engelse taal. Ik zou het liefst zien dat dit door vakdocenten gebeurt. Net zoals de gymleraar een vakdocent is."

In de maatschappij van vandaag de dag is beheersing van de Engelse taal van groot belang. Nederlandse kinderen hebben op dit punt een achterstand van twee jaar ten opzichte van kinderen in de landen om ons heen. "Die achterstand is onacceptabel en mag zeer zeker niet groter worden", aldus Ineke Dezentjé.