Gemeente Twenterand


Gevolgen gesubsidieerden in juni exact in beeld
Twenterand informeert organisaties over subsidies 2010

De gemeente Twenterand heeft afgelopen week alle organisaties die zij subsidieert, een brief gestuurd met daarin informatie over de subsidies 2010. Dit vanwege de op handen zijnde bezuinigingen en de gevolgen daarvan voor die subsidies. De gemeente wordt geconfronteerd met tekorten op wettelijke regelingen. Naar verwachting lopen deze tekorten in 2010 op tot ongeveer 2 miljoen euro. "De exacte gevolgen van de bezuinigingen hebben we pas in beeld als de gemeenteraad op 30 juni de Voorjaarsnota 2010 vaststelt. Desondanks vinden we dat we de instellingen nu al moeten informeren, zodat zij enigszins voorbereid zijn op de eventuele financiële gevolgen," aldus burgemeester Koetje.

De actuele ontwikkelingen dwingen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand ertoe na te denken over bezuinigingsvoorstellen. Dit om de raad in november 2009 een sluitende begroting 2010 aan te kunnen bieden. Bij deze bezuinigingsvoorstellen wordt er, indien mogelijk, ook rekening gehouden met het scheppen van ruimte voor nieuw beleid voor 2010.

Evenwicht
Het betreft een structureel tekort dat van invloed zal zijn op de begroting 2010 en de jaren daarna. Dat bedrag moet op één of andere manier gedekt worden. Bovendien verwacht het college van burgemeester en wethouders teruglopende inkomsten op onder meer bouwleges en grondverkopen vanwege de financiële en economische crisis. Daar komt verder nog bij dat het onzeker is of het kabinet in haar plannen zal korten op de algemene uitkering uit het Gemeentefonds voor het jaar 2010 en volgende jaren. "Maar uiteraard onderzoeken wij alle bezuinigingsmogelijkheden om te komen tot een evenwichtig pakket aan bezuinigingsmaatregelen," aldus Wethouder Financiën Johan Oordt. Bij die maatregelen worden ook de open einde regelingen betrokken zoals de Wmo, WWB, Leerlingenvervoer, Regiotaxi, IOAW/Z, Bbz, de Wet Inburgering en de Wet Kinderopvang. Deze laten immers over de jaren 2008 en 2009 forse tekorten zien, die van invloed zijn op de begroting 2010. De raad heeft onlangs een motie aangenomen om binnen deze regelingen oplossingen voor de tekorten te vinden. "Wij dienen dit besluit van de raad uit te voeren, waarbij wij zo veel mogelijk proberen stapeling van verhoging van eigen bijdragen te voorkomen," aldus Oordt.

Gevolgen
Zoals gezegd zijn de gevolgen voor de gesubsidieerde instellingen binnen de gemeente Twenterand nog niet exact in beeld. Het kan betekenen dat instellingen worden gekort op de gemeentelijke subsidie. Een andere mogelijkheid is dat tarieven vanaf 2010 worden verhoogd. Meer zekerheid over de gevolgen van de bezuinigingsvoorstellen kan worden gegeven zodra de raad de Voorjaarsnota 2010 heeft vastgesteld. Dit gebeurt op 30 juni van dit jaar.

Aanvraag op tijd indienen!
In de Algemene subsidieverordening gemeente Twenterand is bepaald dat een aanvraag voor donaties uiterlijk voor 1 april voorafgaand aan het subsidiejaar schriftelijk bij het college wordt ingediend. Aangezien de verschillende gesubsidieerde instellingen vorige week een brief hebben gehad, is besloten deze termijn door te schuiven naar 1 mei a.s. Deze termijn is definitief. Subsidieaanvragen die na 1 mei a.s. worden ingediend, worden niet meer in behandeling genomen. Aanvragen voor budgetsubsidies moeten volgens de algemene subsidieverordening voor 1 september voorafgaand aan het subsidiejaar worden ingediend. Ook daarvoor geldt dat aanvragen die na 1 september worden ingediend, niet meer in behandeling worden genomen.

Procedure
De procedure richting begroting 2010 ziet er als volgt uit:
* 12 mei 2009: vaststelling van de Voorjaarsnota 2010 door het college, openbaar vanaf 15 mei 2009; organisaties worden geïnformeerd over eventuele consequenties;
* 3 juni 2009: hoorzitting over de Voorjaarsnota 2010, georganiseerd door de raad. Aanvang om 19.30 uur in het gemeentehuis. Mogelijkheid tot inspraak;
* 30 juni 2009: Vaststelling van de Voorjaarsnota 2010 door de gemeenteraad. Na deze vaststelling ontvangt de instelling een subsidiebeschikking onder voorbehoud van goedkeuring van de begroting 2010 door de raad in november 2009;
* 10 november 2009: vaststelling van de begroting 2010 door de raad. Na deze datum wordt de definitieve beschikking voor het jaar 2010 verzonden aan de organisaties.