Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


(Zuidplaspolder) bijna afgerond

Werkzaamheden Noord-Zuid verbinding (Zuidplaspolder) bijna afgerond

De Noord-Zuid verbinding is bijna gerealiseerd. Onder de rijksweg A12 en de spoorlijn is een een betonnen `koker' - een duiker - aangelegd. De twee peilgebieden aan weerskanten van de A12 komen met elkaar in verbinding te staan, zodat het water in beide richtingen kan worden afgevoerd.

bouwbord_small.jpg (17 Kb)

Werkzaamheden

Voor aanleg van deze verbinding moest een brandstofleiding en drinkwaterleiding worden verlegd. Ook is een watergang die aansluit op de Vierde Tocht gegraven, en is een landbouwbrug en een tweetal duikers onder de spoorlijn en de A12 door aangelegd.

werkzaamheden1_small.jpg (25 Kb) werkzaamheden2_small.jpg (15 Kb) werkzaamheden3_small.jpg (18 Kb)

Samenwerking

Het hoogheemraadschap werkt in dit project samen met:
1. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Rijkswaterstaat), die de A12 verbreed

2. ProRail, die de een spoorviaduct heeft gerealiseerd bij de Noordelijke Dwarsweg

3. Het Misterie van Defensie (DPO), die de brandstofleiding heeft verlegd

Het plan kan daardoor relatief snel en tegen lage kosten worden verwezenlijkt. De verbinding is, na afronding van de werkzaamheden van Rijkswaterstaat, eind 2009 gereed.

Wat levert het op?

Met de verbinding onder de rijksweg A12 creëert het hoogheemraadschap een robuuster en flexibeler watersysteem en extra waterberging.

Door extra verbindingswatergangen aan te leggen van het ene naar het andere peilgebied, zoals van de Noordelijke Dwarsweg naar de Vierde Tocht, ontstaan extra routes om water in de polder af te voeren. In dit geval kan het water zowel via de Ringvaart als via de Vierde en Derde Tocht worden afgevoerd.

Deze maatregel beperkt de kans op wateroverlast in de polder. Hierdoor zijn we beter opgewassen tegen een nattere toekomst. Het hoogheemraadschap werkt daarmee ook aan de normen die zijn vastgelegd in het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW), waarin is afgesproken dat er extra ruimte moet komen voor water.