SGP


08 - 04 - 09 | SGP: appeasement werkt niet

SGP: appeasement werk niet

Appeasement werkt. Daarom staat de SGP uiterst sceptisch tegenover de toenadering van de Amerikaanse president Obama tot Iran. Dat zei SGP-Kamerlid Van der Staaij in het debat met de regering over het Midden-Oosten. President Obama heeft Iran de hand gereikt, maar de reactie van het islamitische régime was typerend: het vroeg nóg meer concessies. Alles wijst erop dat Iran tijd wil winnen om intussen gewoon verder te kunnen werken aan het ontwikkelen van een atoombom. De SGP vroeg in het debat ook aandacht voor de situatie in en rond Israël. De rust lijkt weergekeerd in en rond Gaza. Cruciaal is wel dat er een eind komt aan de wapensmokkel naar Gaza. Niet alleen vanuit Egypte, maar ook via omwegen als Libanon en Syrië. Sopt die smokkel niet, dan is nieuw geweld onvermijdelijk.


---

AO Midden-Oosten
8 april 2009
Van der Staaij

Impasse
Voorzitter. In politiek opzicht valt er op dit moment weinig met zekerheid te zeggen ten aanzien van het Midden-Oostenvredesproces. In de Palestijnse gebieden bevindt het kabinet-Fayyad zich de facto in demissionaire toestand. In Israël is recent een nieuwe regering aangetreden, waarvan nog niet geheel helder is welke inzet zij zullen kiezen ten aanzien van het vredesproces. De accenten zullen in ieder geval anders liggen dan bij de vorige regering. Het is aan de internationale gemeenschap, daarin gesteund door Nederland om alle spelers in de regio betrokken te houden bij het vredesproces.

Wapensmokkel
Voorzitter. Cruciaal voor het tegengaan van nieuwe geweldsuitbarstingen is het blokkeren van wapensmokkel naar de Gazastrook. Daar wordt veel over gesproken en er vinden allerlei voorbereidingen plaats, maar wat vindt er op dit moment precies plaats aan het concreet bestrijden van deze smokkel? Er zijn alweer meerdere maanden verstreken na het Israëlische optreden in Gaza en in hoeverre is deze smokkel nu steviger aangepakt dan daarvoor? Krijgt dit wel alle prioriteit en wat is er tot nu toe bereikt? Hoeveel is er in beslag genomen? We moeten er niet aan denken, dat Hamas zich op dit moment simpelweg weer herbewapent. Dan is nieuw bloedvergieten onvermijdelijk.

Onlangs is in Soedan een konvooi wapens onderschept dat naar alle waarschijnlijkheid vanuit Iran naar Gaza onderweg was. Ik heb ook begrepen, dat er via luchttransport het nodige wapentuig naar Gaza wordt vervoerd. In hoeverre wordt dat op dit moment bestreden? Hoe dicht zijn de grenzen werkelijk?

Libanon
Sprekend over wapensmokkel: van onverminderd belang blijft ook dat de wapensmokkel vanuit Syrië naar Libanon een halt wordt toegeroepen. De brief van de minister wijdde hieraan geen letter. Het is logisch dat er nu veel aandacht wordt getrokken naar Gaza, maar dit dient ook prioriteit te houden. In 2006 âtijdens het bloedige conflict tussen Libanon en Israel- was iedereen danig geschrokken van het wapenarsenaal dat Hezbollah bleek te hebben. Grote hoeveelheden behoorlijk geavanceerde raketten stonden de beweging ter beschikking. De wapensmokkel vanuit Iran en Syrië was de periode daarvoor ernstig onderschat. Laten we niet een herhaling van deze situatie bewerkstelligen, waarbij Hezbollah opnieuw een sterk militair arsenaal kan opbouwen.

Iran
De Nederlandse regering verwelkomt de toenadering van Obama ten aanzien van Iran. Mijn fractie vraagt zich af of deze toenadering Iran niet in de kaart speelt. Opnieuw wint dit land tijd om door te kunnen gaan met hun nucleaire programma. De Iraanse reactie was kenmerkend: ze vroegen verdere concessies. Als de sancties jegens Iran worden verlicht, willen wel aan tafel komen zitten.

Onze minister suggereert dat als Iran niet positief ingaat op de uitgestoken hand er dan nieuwe sancties moeten volgen. Het lijkt mij, dat daarover nu reeds duidelijkheid geboden zou moeten worden. Als Iran de uitgestoken hand niet aangrijpt, volgen er onmiddellijk vergaande sancties. Iran moet weten, dat het stadium van vrijblijvendheid voorbij is. Ik mis derhalve de stok achter de deur. Iran moet ook weten dat de internationale gemeenschap absoluut géén Iran met kernwapens accepteert. Hier werkt geen appeasement-politiek. Als wij toch op die lijn blijven zitten, dwingen wij Israel tot ingrijpen.

Hier hang ik ook de vraag aan wat nu de stand van zaken is als het gaat om de nucleaire activiteiten van Iran. Staan die thans op een laag pitje?

Shell
Daarnaast heb ik begrepen, dat Shell momenteel betrokken is bij het ontwikkelen en exploiteren van gas- en olievelden in Iran. De VS zouden dit thans onder de loep nemen. Is dat zo? Hoe beoordeelt de minister deze activiteiten? Is er bemoeienis van Nederlandse overheidsdiensten (zoals de ambassade) bij deze activiteiten van Shell? Verdragen deze economische activiteiten zich met de druk die wij willen opbouwen ten aanzien van Iran?

Durban
Wat is er voor nieuws te melden omtrent de Durban-conferentie? Wanneer stopt de minister zijn bemoeienis met deze antisemitische haatzaai-meeting?