Stadsdeel Amsterdam-Noord

Inburgeren: snellere plaatsing en meer taalcursisten

Inburgeraars in Amsterdam-Noord kunnen veel sneller dan voorheen beginnen aan een cursus Nederlandse taal. Ook zijn er het afgelopen half jaar meer cursisten geworven, zo blijkt uit een evaluatie. Portefeuillehouder Kees Diepeveen: "Of je nu wilt werken of beter wilt begrijpen wat er op school gebeurt, het begint allemaal met taal. Inburgeren is dus belangrijk. Het dagelijks bestuur heeft daarom besloten om verder te gaan op de ingeslagen weg. Ook willen we dit jaar de mogelijkheden onderzoeken van een participatiecentrum. "

Stadsdeel Amsterdam-Noord begon in september 2008 met een pilot om de inburgering te verbeteren. De resultaten van de pilot zijn positief: fS de doorlooptijd van intake tot plaatsing in de klas is versneld van gemiddeld 76 dagen naar 31 werkdagen.
fS Taalwijzer Noord heeft de wervingstarget 2008 van 918 nieuwe deelnemers gerealiseerd. Daarnaast zijn door de Dienst Werk en Inkomen veel mensen verwezen naar inburgering. In 2008 zijn in Noord in totaal
1.449 inwoners gestart met een inburgeringtraject. fS De samenwerking tussen DWI Werkplein Noord, het Educatief Vrouwencentrum Amsterdam-Noord en Taalwijzer Noord is versterkt. Er is een start gemaakt met de koppeling van inburgering aan educatie, empowerment- en activeringstrajecten.

Participatiecentrum
De komende tijd worden de mogelijkheden onderzocht van een participatiecentrum in Noord. Daarbij gaat het niet om een nieuw loket, maar om verbetering van de samenwerking van bestaande voorzieningen zoals het Loket Zorg en Samenleven, DWI, EVA, Kansweb, UWV werkbedrijf, Taalwijzer en de Vrijwilligerscentrale. Doel is dat alle inwoners van Amsterdam-Noord weten waar ze terecht kunnen met vragen over (taal)scholing, arbeidstoeleiding en sociale participatie.