Gemeente Smallingerland


Dorpsvisie Oudega

Naar de raad

Vorig jaar heeft het college stappen gezet om een aantal zaken in Oudega op te pakken. Een belangrijke vraag is de verder verloederende situatie rond de oude zuivelfabriek. Er spelen ook diverse vragen rond voorzieningen in het dorp. Om over huidge en toekomstige ontwikkelingen uitspraken te kunnen doen en straks besluiten te kunnen nemen, is een lange termijn visie gemaakt. De concepten van deze visie zijn breed besproken met Dorpsbelang. De reacties hebben niet geleid tot belangrijke aanpassingen van de visie. Dat heeft ook te maken met het vervolg. Voor de nader uit te werken onderdelen worden aparte besluiten genomen. Er is dus bij elke stap weer ruimte voor inspraak en reactie.
Om verder te kunnen met het uitwerken, wordt het totale kader van de visie nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Alle insprekers krijgen binnenkort een uitnodiging voor de behandeling van de dorspvisie in de raadscommissievergadering.
De visie voorziet in toekomstige ontwikkelingen rond de haven. Vertrekpunt is de herstructurering van de oude zuivelfabriek. Gewenste en gevraagde voorzieningen (of en hoe deze vorm krijgen, is nog onderwerp van discussie) zijn denkbaar bij het sportcomplex. De visie gaat ook over kansen op het gebied van recreatie voor het dorp, zeker in combinatie met de plannen voor een nieuw groot meer ten zuiden van Oudega (het Berenat).