CNV BedrijvenBond introduceert werkfonds

08/04/2009 13:48

CNV Bedrijvenbond

De CNV BedrijvenBond wil een werkfonds introduceren in nieuwe cao-afspraken. Leden van de CNV BedrijvenBond hebben tijdens crisis bijeenkomsten in het land aangegeven zeker concessies te willen doen aan hun looneisen, mits daar concrete werkgelegenheidsafspraken tegenover staan. Een werkfonds kan per bedrijf worden ingericht door werkgever en werknemers en wordt ook door beiden bekostigd. Dit kan bijvoorbeeld door een percentage van de looneis te steken in een collectief werkbudget, waardoor alle werknemers in dienst blijven. Alleen loonmatiging is geen garantie voor behoud van werkgelegenheid. Wij willen meer structurele werkgelegenheidsoplossingen. Dat kunnen we niet alleen maar neerleggen bij de overheid, daar moeten alle sociale partners bij betrokken zijn. Het werkfonds is zo'n oplossing.

"We spreken op dit moment met onze leden in het hele land over het sociaal akkoord," zegt Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond: "90 procent van de leden geeft aan werk boven inkomen te stellen en is bereid om een lagere loonvraag te doen. Maar daar moeten wel concrete werkgelegenheidsafspraken tegenover staan. Dat bereik je met dit fonds, dat wordt beheerd door werkgever en werknemers in een bedrijf." Jongejan geeft aan dat het om een structureel fonds gaat, dat nu versneld moet worden doorgevoerd vanwege de crisis: "Vergelijk het met een bedrijf waar brand wordt geconstateerd. Je kan dan eerst met zijn allen opzoek gaan naar een betaalbare brandweerauto en urenlang vergaderen over een vrijwilligersteam dat de brand gaat blussen, maar tegen die tijd is er natuurlijk allang niets meer over van je bedrijf. Of je zegt: we moeten nù de brand blussen en de brandweerauto staat al klaar. Wij kiezen voor die laatste aanpak, door nu een werkfonds te introduceren. Zodat we met alle partners de brand blussen en het bedrijf en zijn werknemers ongedeerd blijven."

Onder de CNV BedrijvenBond vallen veel bedrijfstakken die getroffen worden door de crisis, zoals de autobranche, fabrikanten van bouwmaterialen, beroepsgoederenvervoer, havens, horeca, etc. Jongejan geeft aan dat veel bedrijven nu in zwaar weer zitten, maar dat zeker is dat zij in de toekomst te maken krijgen met grote personeelstekorten: "Daarom zeggen we, houd nu iedereen binnen boord. Investeer in een werkfonds. Neem met elkaar verantwoordelijkheid. Dat bespaart de maatschappij ook veel geld, want er komen minder mensen in de ww. En zodra de economie weer aantrekt zijn al deze mensen weer hard nodig."





http://www.cnvbedrijvenbond.nl

http://www.cnv.net