ChristenUnie


Voordewind: Strengere sancties Iran

woensdag 08 april 2009 12:14 De ChristenUnie vindt dat Nederland in Europa moet pleiten voor scherpere sancties tegen Iran, omdat dat land nog steeds wapens levert aan het Hamas-bewind in Gaza. Joël Voordewind (ChristenUnie) stelde woensdag in een Kamerdebat dat Iran momenteel de grootste bedreiging is voor de veiligheid van Israël. Sinds zowel Israël als Hamas in januari een staakt-het-vuren afkondigde heeft het Hamas-bewind in de Gazastrook volgens hem 220 raketten afgevuurd op Israël.

Veel van die raketten worden volgens hem vanuit Iran via de Sinaï-woestijn naar de Gazastrook gesmokkeld. ,,Die toevoer moet gestopt worden'', aldus Voordewind. Hij is er daarom voorstander van dat Nederland met Frankrijk en Groot-Brittannië een fregat naar de Rode Zee stuurt, om de wapeninvoer vanuit Iran tegen te gaan.

Onbegrijpelijk
De PvdA vindt op haar beurt dat Nederland niet tegen Iran maar tegen Israël economische sancties moet nemen. Als reden hiervoor noemt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dat de Israëlische premier Netanyahu het vredesproces frustreert. ,,Nu zegt Nederland: Israël kan doen en laten wat het wil en de minister van Buitenlandse Zaken verbindt daar nooit consequenties aan. Dat is onbegrijpelijk.''

SGP'er Kees van der Staaij stelde in reactie op deze uitspraken dat de PvdA aan het ,,radicaliseren'' is.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ziet niets in sancties tegen Israël, zoals de PvdA wil. ,,Nederland heeft een vriendschappelijke verhouding met Israël. Als je het niet eens bent met het beleid van vrienden, kun je dat gewoon zeggen. Daar heb je geen sancties voor nodig.''

Zo'n dreigement zou bovendien het isolement waarin Israël internationaal in verkeert alleen maar versterken, vreest Verhagen. ,,Dat zou alleen maar leiden tot verdere radicalisering van Israël.'' (bron: Nederlands Dagblad, 8 april 2009)

Zie ook de website van het onlangs opgerichte Iran Comité voor meer informatie over de situatie in Iran
Informatie over Iran op de website van Amnesty International De website van president Mahmoud Ahmadinejad (Engels/Arabisch)

Hieronder het videoverslag van de demonstratie van vorige week waarbij ook Joël Voordewind aanwezig was