Gemeente Nijmegen

Proef met bundelen van pakketten door ondernemers op TPN-WEST deze


08/04/2009

Het besparen van transportkosten, verbeteren van de bereikbaarheid, verlagen van de CO2-uitstoot, verkrijgen van schonere lucht, en een vermindering van de verkeersdruk. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van Com Pakt, een project waarbij bedrijven op bedrijventerrein Trade Port Nijmegen-West hun vervoersbewegingen gaan bundelen. De gemeente Nijmegen en de Stadsregio Arnhem Nijmegen steunen de opstart van het project met een gezamenlijke subsidie van 98.000 euro.

Com Pakt staat voor het combineren van pakketten en losse zendingen van bedrijven op bedrijventerrein Trade Port Nijmegen-West (TPN-WEST). Het project is een initiatief van bedrijvenvereniging TPN-WEST en wordt dit voorjaar opgestart. Naast het bundelen van ritten wordt ook de meerwaarde onderzocht van gezamenlijk bestellen, en een gezamenlijk verzamel- en inzamelpunt dat kan dienen als proeftuin voor het opzetten van een volwaardig distributiecentrum voor TPN-WEST. Het project vindt zijn oorsprong in een onderzoek van Buck Consultants. In 2006 werden dagelijks circa 2500 bestelbusjes geteld die het bedrijventerrein op- en afreden om kleine pakketjes te bezorgen. Vaak ging het om een enkele zending, een doosje of losse onderdelen. Doorgaans zaken die niet tot de core business van het bedrijf horen. Door bundeling van deze zendingen moet het project Com Pakt leiden tot reductie van het aantal vervoersbewegingen op TPN-WEST met minimaal 20%. De eerste fase van het project bestaat uit het benaderen van bedrijven op het bedrijventerrein die bereid zijn zich bij Com Pakt aan te sluiten. Verwacht wordt dat minimaal 20 bedrijven op TPN-WEST in eerste instantie zullen deelnemen aan het project. Bedoeling is dat het project uiteindelijk uitgroeit tot een renderende organisatie voor een distributiesysteem met een uitgewerkt businessplan en tarievenstelsel.

Het project Com Pakt is een initiatief van bedrijvenvereniging TPN-WEST. Het ROC heeft kennis ingebracht. Net als de Stadsregio Arnhem Nijmegen omarmt de gemeente Nijmegen het project, omdat het aansluit op de doelstellingen van het Milieuprogramma Nijmegen-West Weurt 2006-2010. Overheid en bedrijven werken daarin samen aan schonere lucht, minder geluid, minder CO2-uitstoot, betere bereikbaarheid, meer verkeersveiligheid, lagere transportkosten en duurzaam ondernemen.

Daarnaast investeert de gemeente ook op andere manieren in schoon en efficiënter vervoer. Voorbeelden hiervan zijn de omschakeling van het gemeentelijk wagenpark op aardgasvoertuigen, de introductie van stadsbussen op aardgas in december 2009, en een startsubsidie voor de stedelijke bevoorradingsdienst Binnenstadservice.nl.