Gemeente Breda

Iedereen is straks broodnodig op arbeidsmarkt Breda

Na de economische crisis van nu, komt er een onvermijdelijke en flinke schaarste op de arbeidsmarkt; een mensencrisis in de jaren die volgen.

Dat is de kern van de nieuwe visie op arbeidsmarktbeleid Iedereen doet mee, want iedereen is nodig van het Bredase college. Een visie met een waarschuwing, met daarbij een handreiking naar regiogemeenten, onderwijs en werkgevers om gezamenlijk deze dubbele crisis te lijf te gaan.

Samen met een groot aantal partijen in en om de stad is nagedacht over de belangrijkste opgaven op de arbeidsmarkt waar de gemeente Breda tot en met 2015 voor komt te staan. Allereerst is het van belang de nadelige effecten van de huidige economische crisis zo klein mogelijk te houden en langdurige werkloosheid van grote groepen nieuwe werklozen te voorkomen.

Daarnaast staat Breda de komende jaren voor de uitdaging maar liefst 19.150 vrijvallende banen te vervullen. Deze komen deels vrij omdat Breda wil groeien naar 110.000 banen in 2020. Ze ontstaan echter vooral doordat veel mensen de komende jaren stoppen met werken, door vergrijzing (pensionering), arbeidsongeschiktheid of de keuze voor het gezin.

Aan het werk
Om hier een antwoord op te hebben, wil de gemeente de arbeidsparticipatie vergroten. Alleen dan kan ze vrijkomende banen (gedeeltelijk) opvangen. Breda wil de komende zes jaar maar liefst 8.250 mensen tussen 15 en 65 jaar extra aan het werk krijgen. Belangrijke bron vormen de maar liefst 35.000 Bredanaars tussen de 15 en 65 jaar die niet werken, of slechts een beperkt aantal uren. Onder hen zijn mensen die bewust niet werken en zonder uitkering zijn (circa 18.000, onder wie 7.500 schoolgaande jongeren op het voortgezet onderwijs en MBO), maar ook veel uitkeringsgerechtigden (13.000 WW, Arbeidsongeschiktheid en Bijstand) en naar schatting een paar duizend mensen die wel werken, maar minder dan 12 uur per week. Daarmee kan Breda een deel van de mensencrisis opvangen. Regionale samenwerking met de regiogemeenten, het UWV Werkbedrijf en maatregelen die het Kabinet gaat nemen om meer mensen te laten werken, zijn erg belangrijk om de resterende vrijvallende banen te kunnen bezetten.

Meedoen
Regulier werk is echter niet voor iedereen binnen handbereik. Daarom zet de gemeente de komende jaren alles op alles om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te ontwikkelen. Breda wil dat zoveel mogelijk mensen participeren naar vermogen, bijvoorbeeld via zorgtrajecten, meedoen in het sociale leven, vrijwilligerswerk en werken met subsidie. Daarmee is ook de relatie gelegd naar de onlangs verschenen Maatschappelijke visie, waarin meedoen het uitgangspunt is.

Tijdens een bijeenkomst op 21 april in Avans Hogeschool verzamelt de gemeente mondelinge reacties van betrokkenen op de conceptvisie. Schriftelijk reageren is ook mogelijk; dat kan tot 19 mei. De raadscommissie Onderwijs en Economie bespreekt de visie op 30 juni.

Breda, 8 april 2009

Te downloaden:

* Bijlage cijfers visie arbeidsmarkt in schema.doc

Conceptnota Arbeidsmarktbeleid 2009-2015