Gemeente Hoorn

Gemeenteraad Hoorn wil Run Shopping Centre uitbreiden

Op dinsdag 7 april 2009 stemde de Hoornse gemeenteraad in met de plannen voor de uitbreiding van het Run Shopping Centre aan de Van Aalstweg. Wel beperkte de raad met een amendement de nokhoogte van de gebouwen die aan het Keern zullen worden gebouwd, om zo beter aan te sluiten op de bestaande woningbouw aan het Keern. Het doel is om de concurrentiepositie van het winkelgebied te kunnen versterken, zonder daarbij de positie van de binnenstad uit het oog te verliezen.

Het Run Shopping Centre (RSC) in Hoorn heeft een belangrijke regionale functie. Maar liefst 42 procent van de niet-dagelijkse aankopen in West-Friesland worden bij winkels in het Van Aalstweggebied gedaan. Om de concurrentiepositie van het winkelgebied te versterken ging de gemeenteraad akkoord met een uitbreiding van het Van Aalstweggebied.

De Compas-locatie wordt uitgebreid met 7.400 m² bruto vloeroppervlak voor de vestiging van Media Markt en de nieuwe vestiging van Leen Bakker. Deze uitbreiding is al in procedure gebracht. Naar verwachting kan de bouw van de nieuwe vestiging medio dit jaar starten.

De locatie Keern 46 t/m 56 en de locatie Beemsterboer worden beide met maximaal 3.000 m² bruto vloeroppervlak uitgebreid, bestaande uit detailhandelsvoorzieningen in combinatie met kantoren. Deze functie kan door het college van B en W gewijzigd worden in de functie wonen. Met een amendement dat werd ingebracht door de fracties van PvdA, CDA en Groenlinks werd de bouwhoogte van de locatie Keern 46 t/m 56 beperkt tot 12,5 meter, waarbij 1 blok uit 3 lagen bestaat en 1 blok uit 4 lagen. Voor de locatie Beemsterboer geldt dat deze niet hoger zou mogen worden dan 9,5 meter, bestaande uit 3 bouwlagen. Het amendement werd gesteund door de Fractie Tonnaer, de Fractie De Meij en VOC Hoorn.

Tijdens de ontwikkeling van deze plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de positie van de winkels in de Hoornse binnenstad en de verschillende buurtwinkelcentra in de wijken. Het omvangcriterium is minimaal 1.000 m² bruto vloeroppervlak per vestiging. Buiten de themas in en om het huis en vrije tijd worden geen winkels toegelaten. Aan alle nieuwe ontwikkelingen wordt ook de voorwaarde verbonden dat eerst onderzoek wordt gedaan naar de impact op de bestaande winkelstructuur. Als vastgesteld is dat het bestaande winkelaanbod onevenredige schade ondervindt, dan verleent de gemeente geen medewerking. Laatste wijziging van deze pagina: 8 april 2009