Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
08-04-2009

Anton Hemerijck nieuwe decaan faculteit sociale
wetenschappen VU

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit heeft prof. dr. A.C. (Anton) Hemerijck (1958) voor een periode van vier jaar benoemd tot decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). De benoeming gaat in op 1 september 2009. Hemerijck is tegelijk benoemd tot hoogleraar Institutionele beleidsanalyse bij FSW. Hij is nu directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daarnaast is hij sinds 2007 bijzonder hoogleraar Vergelijkende analyse van de Europese verzorgingsstaat bij de opleiding Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De huidige decaan - Bert Klandermans - gaat per 1 september met emeritaat. Hij geeft op 2 oktober een afscheidscollege. Anton Hemerijck staat bekend als een ervaren wetenschapper en een goede bestuurder. Naast zijn werkzaamheden bij de WRR heeft hij zijn wetenschappelijk werk voortgezet. Hij beschikt over een lijst van meer dan 120 (internationaal gerefereerde) publicaties en publiceerde 21 boeken. Als decaan zal Hemerijck leiding geven aan de faculteit en zorg dragen voor de inrichting van het onderwijs en het onderzoek.

Hemerijck studeerde economie in Tilburg (1979-1986) en politieke wetenschappen in Oxford (1987-1990). Hij promoveerde in 1992 in Oxford, bij prof. dr. Colin Crouch, op het proefschrift The Historical Contingencies of Dutch Corporatism. Voor zijn benoeming bij de WRR was hij universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. In de periode 1996 tot 2000 was hij bovendien als gastdocent verbonden aan het Max Planck Instituut in Keulen. Vanaf 2001 is hij werkzaam bij de WRR. Gedurende het jaar 2008 bezette hij de Leerstoel P.W. Segers aan de universiteit van Antwerpen.

De Faculteit der Sociale Wetenschappen telt circa 2500 studenten en 300 medewerkers en heeft bachelor- en masteropleidingen in de antropologie,





politicologie, organisatiewetenschappen, bestuurskunde, communicatiewetenschap, sociologie en sociaal wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek is gegroepeerd in negen programma's die bij de onderzoeksvisitatie in 2007 goed tot zeer goed aan de internationale maatstaven bleken te voldoen. De faculteit maakt deel uit van een internationaal netwerk van vooraanstaande faculteiten sociale wetenschappen en zet dat netwerk in voor internationale samenwerking op het vlak van onderzoek en onderwijs.