Inspectie Verkeer en Waterstaat


Vergissing machinist mede oorzaak aanrijding in Oss

Nieuwsbericht | 08-04-2009

De aanrijding op de spoorwegovergang Burgemeester van Erpstraat te Oss op maandag 15 september 2008 werd mede veroorzaakt doordat de machinist van de passagierstrein zich vergiste in de aanwijzingen van de treindienstleider. Dit concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Bij de aanrijding raakte de bestuurder van de personenauto, die na langdurige sluiting van de overweg doorreed, zwaar gewond.

De spoorwegovergang bleef gedurende langere tijd dicht voor het wegverkeer door de nabijheid van een defecte goederentrein. De machinist van de passagierstrein kreeg daarom van de treindienstleider de opdracht deze spoorwegovergang op lage snelheid te naderen. De machinist vergiste zich daarbij in de spoorwegovergang, waardoor de bedoelde overgang te snel werd genaderd

Op 15 januari 2007 was er een soortgelijk ongeval bij Lochem. Ook hier was de oorzaak het niet juist uitvoeren van een aanwijzing door een machinist en het negeren van het wegverkeer van de gesloten overweginstallatie. Omdat deze twee voorvallen in een relatief korte tijd hebben plaatsgevonden, gaat de Inspectie nader onderzoeken wat de omvang van dit probleem is.

Meer informatie


* Onderzoeksrapport Oss
Pdf-document, 253 kB