Gemeente Haren

Presentatie op de vrijdagmarkt

Visie Raadhuisplein/Haderaplein

08/04/2009

Vrijdagmiddag 3 april 2009 presenteerde het college op de markt een aantal mogelijke varianten voor de ontwikkeling van het Raadhuisplein. Eerder al, op donderdag 26 maart 2009, waren deze scenario's in het gemeentehuis gepresenteerd aan bewoners en ondernemers.

Nu dus buiten, tijdens de vrijdagmarkt. Voor modezaak Russo stonden de panelen met de mogelijke toekomstige pleininrichting, de varianten voor de bebouwing en de mogelijkheden voor een nieuwe parkeergarage. Grootste publiekstrekker bleek echter de door KAW Architecten gemaakte maquette, aan de hand waarvan de verschillende bebouwingsvarianten konden worden bekeken. En dat bood de gelegenheid te discussiëren met de wethouders en de burgemeester over de verschillende voorgestelde oplossingen.

Daarbij gaat het nog niet om concrete plannen, maar om voorlopige schetsen, die slechts een beeld geven van wat mogelijk is. Ze dienen ook om straks de bebouwingsvoorwaarden te formuleren op basis waarvan later kan worden gebouwd.

Verschillende bezoekers vulden een enquêteformulier in waarop ze hun voorkeur en ideeën konden aangeven over de verschillende varianten. In grote lijnen geven de ingevulde enquêteformulieren het beeld weer dat ook uit de verschillende discussies bleek. Hoewel de enquête nog moet worden verwerkt, kunnen we toch alvast enkele voorlopige uitkomsten met u delen:

Nieuwe bebouwing
Er waren veel vragen over de plaats van nieuwe bebouwing ten opzichte van de woningen aan de oostzijde van Brinkhorst. Verschillende mensen gaven aan het gebouw liever op dezelfde hoogte te zien.

Pleininrichting
Men is redelijk tevreden met de voorgestelde pleininrichting, wel zijn er vragen over het mogelijk verdwijnen van het fietspad over het plein. Suggesties waren er ook: groen, een fontein, voorzieningen voor ouderen, geen hangplek.

Bebouwingsvarianten
Er lijkt een voorkeur voor bebouwingsvariant 1a, gevolgd door variant 2. De meeste bezoekers gaven aan geen voorstander te zijn van een `woontoren' in het centrum. Niettemin waren er toch verschillende mensen die zeiden dat een woontoren `wel iets heeft'.

In- en uitgang parkeergarage
Met betrekking tot de parkeergarage leken bezoekers een voorkeur te hebben voor het vervangen van de in- en uitgang aan de Hortuslaan door een in- en uitgang aan de Molenweg.

Tot zover een aantal eerste conclusies van de uitkomsten van de discussie en de enquêtes afgelopen vrijdag. Tijdens de volgende inloopmarkt op 14 mei 2009 zullen we nog een keer ingaan op de uitkomsten van de enquêtes. Hieronder een foto-impressie van de presentatie afgelopen vrijdag.

Presentatie college markt1 Presentatie college markt2

Presentatie college markt3

Presentatie college markt4