Groen!

Groen! verliest met Ludo Dierickx een boegbeeld van het eerste uur

door Inge Jooris (Groen!) op 8 april 2009 in "Algemeen"

Woensdagochtend overleed Ludo Dierickx op 79-jarige leeftijd. Hiermee verliest Groen! een boegbeeld van het eerste uur. Hij was van bij het begin bij de groene beweging betrokken, en zou dat zijn hele leven blijven. Hij was tussen 1981 en 1988 volksvertegenwoordiger in het Federaal Parlement, en senator van 1988 tot 1995.

Ludo Dierickx werd op 10 augustus 1929 geboren. Tijdens zijn middelbare schoolcarrière kreeg hij les van Agalevstichter pater Luc Versteylen. Nadien studeerde hij rechten aan de universiteit van Gent en het Europacollege in Brugge. Ludo was altijd een aanhanger van de Europese federalistische idee: hij richtte een Europees Studie- en Informatiecentrum op en publiceerde enkele boeken die de basis vormden voor de groene politieke theorievorming in ons land. Later (1962-1965) was hij verbonden aan het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Arthur Gilson (CVP), leidde hij de Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen (1968-1981) en was hij lid van het beheerscomité van gezondheidszorgen van het Riziv.

Ludo Dierickx was tussen 1981 en 1988 volksvertegenwoordiger in het Federaal Parlement, en senator van 1988 tot 1995. Hij was vanaf het prille begin betrokken bij de groene beweging, die hij heeft zien uitgroeien tot wat Groen! vandaag is. Gewezen minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet kent Ludo sinds het ontstaan van de groene beweging: "Ik ken Ludo sinds de Europese verkiezingen van 1979 als een zeer actief en gedreven ecologist. Tijdens de campagne kon je altijd op hem rekenen, om maar iets te zeggen: hij kon bussen als geen ander. Ludo was een overtuigd anti-nationalist en een voorstander van Europa. Die twee drijfveren vormden de rode draad doorheen zijn hele carrière. Hij is tot op het einde blijven meewerken en meedenken. Dit is een groot verlies voor de partij."

Groen!-voorzitster Mieke Vogels kent Ludo Dierickx al van toen ze in 1985 in het federaal parlement terechtkwam: "Ik heb Ludo Dierickx steeds gekend als een zeer bezield en rechtlijnig denker. Het ecologische gedachtegoed was zijn belangrijkste drijfveer." Mieke Vogels zou op vraag van Ludo zelf een speech verzorgen tijdens de vijftigste huwelijksverjaardag van Ludo met Eva Maria Lavant, zangeres en o.a. presentatrice van het televisieprogramma Mezza Musica op de openbare omroep.

De laatste jaren was Ludo Dierickx vooral actief bij GroenPlus, de seniorenwerking van Groen!. GroenPlus-voorzitter Hugo Van Dienderen: "Ludo was een uitstekend verteller: hij kon mensen engageren en overtuigen van het unieke van de groene partij als geen ander. Hij was gebeten door het politiek virus: een dag zonder een pittige discussie, was ongetwijfeld een mindere dag voor hem. Het is bovendien knap dat hij zich zo lang zo actief heeft kunnen en willen inzetten voor de partij, en dat deed Ludo omdat hij begaan was met de toekomst van de partij én de groene beweging."

Groen! wil haar oprechte medeleven betuigen aan de echtgenote van Ludo Dierickx en zijn familieleden en vrienden en hen tevens bedanken dat zij Ludo al die jaren lang hebben bijgestaan tijdens zijn inspanningen om de ecologie in Vlaanderen ingang te doen vinden.

Ludo Dierickx bleef tot op het eind actief meebouwen aan de groene ideologie. Regelmatig bezorgde hij visieteksten aan het partijbestuur en hij heeft talloze publicaties op zijn naam staan. Zijn laatste input kan u hier lezen.

Contact: Inge Jooris -
Deel Deel
Inge Jooris