Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bouw de Hezenberg in Hattem een stap dichterbij

B&W Hattem: bouw van 30 appartementen op het voormalige terrein van bouwmarkt de Hezenberg stap dichterbij. Bespreking bestemmingsplan Hezenbergpark in de brede commissie d.d. 6 april 2009

Hattem, 7 april 2009 - Het college van Hattem wil meewerken aan de bouw van 30 appartementen op het voormalige terrein van bouwmarkt "De Hezenberg" aan de Konijnenbergerweg te Hattem. Dit terrein, ingeklemd tussen twee golfbanen en het apeldoornskanaal, ligt binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS) van de provincie Gelderland en naast de ecologische verbindingszone "Hattemerpoort". Toen de bouwmarkt in 2004 aangaf te willen vertrekken is het terrein in handen gekomen van projectontwikkelaar Van Wijnen Projectontwikkeling Noord B.V. Samen met de gemeente en de provincie is door deze gezocht naar een alternatieve invulling van de locatie die recht zou doen aan de kwaliteit van het gebied. Een sanering van de aanwezige bedrijfsbestemming en een invulling met een kwalitatief hoogwaardige woonfunctie bleek uiteindelijk de beste en haalbare optie.

Procedure
Door Van Paridon & De Groot Landschapsarchitecten is een ontwerp gemaakt van 6 gebouwen met in ieder gebouw 5 appartementen in een park achtige-omgeving. Na dit zorgvuldige voortraject is de provincie akkoord gegaan met het project in samenhang met een financiële bijdrage van de ontwikkelaar voor natuurontwikkeling in de "Hattemerpoort". Hierna heeft het college de bestemmingsplan procedure opgestart waarin bleek dat een aantal mensen zich af vroeg waarom het terrein niet in zijn geheel wordt teruggegeven aan de natuur. Ook vinden zij de bouwplannen te massaal en zien graag een kleinschaliger ontwikkeling van het terrein. Nadat een ieder zijn zienswijze kon indienen was op 6 april de brede commissie aan de beurt om zich over het ontwerp bestemmingsplan te buigen.

Brede commissie
Nadat een aantal insprekers hun ingediende zienswijze hadden toegelicht waren de verschillende partijen aan de beurt om hun standpunt over het bestemmingsplan naar voren te brengen. Het CDA zag in haar partijkleur aanleiding om i.p.v. de voorgestelde woningbouw te pleiten voor een groen blauwe invulling van het terrein. De fractie Castrop vroeg zich af hoe het plan van het CDA financieel gedekt zou kunnen worden. De VVD ziet mogelijkheden voor een hotelontwikkeling op de locatie en het CDA pleit voor een uitruil met woningbouw op de locatie van kwekerij "Poot" aan de Stadslaan. Ook komt in de discussie de naderende verkoop van NUON aandelen aan bod als een mogelijkheid om de groene invulling van het terrein te betalen. Een grote meerderheid in de commissie is tegen bebouwing op het terrein van kwekerij "Poot". Hierdoor ontbreekt zowel in het college als in de raad draagvlak voor het CDA plan. Wethouder Teuben gaf aan niets te zien in het inzetten van inkomsten uit de eventuele verkoop van NUON aandelen omdat deze middelen nodig zijn om de gemeente in de toekomst, mede vanwege de crisis, uit financieel zwaar weer te houden. Ook geeft hij aan dat gezocht is naar een ontwikkelaar die een hotel wou realiseren op de locatie maar dat deze zich niet heeft aangediend. De PVDA en de CU begrijpen dat het terrein teruggeven aan de natuur sympathiek klinkt maar dat hier wel een prijskaartje aan hangt. Nu niet bekend is hoe hoog dit prijskaartje is kunnen zij geen goede afweging hierover maken. Om migratie van wild zo optimaal mogelijk te maken en vanwege het open karakter van het gebied pleit de CU voor het opnemen van een regeling om omheining van het terrein in de toekomst wordt uitgesloten. Verder kunnen beide partijen zich vinden de gekozen planopzet.

Het ontwerp bestemmingsplan wordt als bespreekstuk toegevoegd aan de agenda voor vaststelling in de raadsvergadering van 20 april 2009. Wordt vervolgt.



Ingezonden persbericht