Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 apr 2009

Kamer stemt in met wet voetbalvandalisme en overlast

Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe wet `Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast'. Met deze wet krijgen burgemeesters en officieren van justitie extra bevoegdheden om preventief in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige overlast.

Burgemeesters kunnen straks een gebiedsverbod en/of een meldingsplicht opleggen. Ook krijgen ze de mogelijkheid een groepsverbod op te leggen en een avondklok instellen voor kinderen onder de 12 jaar, die 's avonds alleen op straat overlast veroorzaken. De officier van justitie krijgt soortgelijke bevoegdheden als het gaat om verdachten van een strafbaar feit.

Sneller ingrijpen
Met de extra bevoegdheden kunnen de burgemeesters en officieren van justitie voetbalvandalen strenger aanpakken die bij voetbalwedstrijden stelselmatig de orde verstoren. Verder kunnen zij sneller ingrijpen als raddraaiers regelmatig buurtbewoners treiteren, zich hinderlijk gedragen of de boel vernielen, maar ook als slachtoffers of getuigen van strafbare feiten worden geïntimideerd. De maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen ook gebruikt worden bij het bestrijden van geweld tegen homo's en bij dierenrechten-extremisme.

Voorbereiden van voetbalvandalisme
Door een wijziging van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt ook het voorbereiden van voetbalvandalisme en ander geweld aangepakt: het "opzettelijk verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen voor het plegen van geweld" wordt strafbaar.

Voordat de nieuwe wet van kracht wordt volgt nog de behandeling in de Eerste Kamer.