Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 apr 2009

Oud-West pakt hennepteelt aan met hulp van bewoners

Het politieteam van de Amsterdamse wijk Oud-West gaat, in samenwerking met woningbouwvereniging Stadgenoot, een jaar lang actie voeren tegen het telen van hennep in woningen en bedrijfsruimten.

Met de slogan `Voel jij je veilig naast een kweker in Oud West?' willen ze bereiken dat de bewoners van Oud-West bewust worden van het gevaar dat het telen van hennep met zich meebrengt en dat bewoners de politie of Stadgenoot inschakelen als ze weet hebben van een hennepkwekerij.

Onveilige situaties
Eén van de belangrijkste redenen om de strijd tegen het telen van hennep aan te gaan, is het gevaar die het telen met zich meebrengt. Enkele voorbeelden van onveilige situaties die kunnen ontstaan zijn: brand door kortsluiting, lekkages en het knutselen met stroom bij het illegaal aftappen van elektriciteit.

Daarnaast brengt het telen van hennep ook overlast met zich mee. Stankoverlast, maar ook overlast door het af- en aanlopen van mensen die niets met de woning te maken hebben. Ook trekt het vaak criminaliteit aan, wat een negatieve invloed heeft op de leefbaarheid in de buurt.

Hoe worden bewoners betrokken?
De bewoners worden gevraagd alert te zijn op bepaalde signalen, die kunnen duiden op het telen van hennep. Deze signalen staan omschreven in een folder die door de buurtregisseurs onder de bewoners worden verspreid. Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is het terugdringen van het aantal hennepkwekerijen in Amsterdam Oud-West, waardoor de leefbaarheid in het stadsdeel wordt verbeterd.