Gemeente Breda

Breda thuisstad voor Nederlands Topinstituut Logistiek

Commissie Van Laarhoven.gif

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Breda en de Provincie Noord-Brabant

Breda wordt de thuisstad voor het Nederlands Topinstituut voor Logistiek.

Na een spannende race met Amsterdam en Rotterdam als concurrenten, heeft Breda vandaag op 8 april van minister van Economische Zaken Van der Hoeven, de mededeling ontvangen, dat zij haar keuze voor dit prestigieuze instituut op Breda heeft laten vallen, de kandidaat namens Zuid-Nederland.

De minister volgt met dit besluit de voordracht van de Commissie Van Laarhoven, die de afgelopen maanden de verschillende kandidaturen heeft doorgelicht. De minister maakte haar besluit bekend tijdens de lancering van het Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains in aanwezigheid van Minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat, de Commissie Van Laarhoven en vertegenwoordigers uit de logistieke sector.

Draagvlak
Breda wist zich verzekerd van de steun van s-Hertogenbosch en de combinatie Arnhem/Nijmegen die in de eerste ronde afvielen. Ook de provincie Noord-Brabant, het stedelijk netwerk Brabantstad, de Provincie Zeeland en logistieke hotspot Venlo schaarden zich achter de kandidatuur van Breda. Daarmee werd het draagvlak voor vestiging buiten de Randstad aanzienlijk verbreed. Het Zuid-Nederlandse business plan werd verrijkt met tientallen adhesiebetuigingen en concrete toezeggingen vanuit het bedrijfsleven om het Topinstituut en de Campus te steunen door middel van het inbrengen van onderzoeksvragen en het detacheren van medewerkers. De hele onderwijskolom heeft de Bredase kandidatuur ondersteund, in het bijzonder ook de Universiteiten van Tilburg en Eindhoven met Tias Nimbas. De recentelijk opgerichte Vrienden van het Nederlands Topinstituut voor Supply Chain Management, Breda telt inmiddels ruim 70 leden.
Team Breda is alle organisaties die hebben bijgedragen aan de gezamenlijke kandidatuur van Zuid-Nederland zeer erkentelijk. Commissaris van de Koningin, Hanja Maij-Weggen:De toewijzing van de Supply Chain Campus aan Breda is mede het gevolg van de succesvolle samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs. Het is een onderstreping van de kracht van Brabant, en met name van West-Brabant, op het gebied van logistiek.

Financiering & organisatie
Voor de financiering van het Zuid-Nederlandse aanbod hebben de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda de handen ineen geslagen. In het voorstel, dat totaal 10,2 miljoen bedraagt, zijn onder meer budgetten voor huisvesting, het stimuleren van onderzoeksvragen vanuit het bedrijfsleven en het deelnemen aan internationale netwerken opgenomen.
In overleg met het Ministerie van Economische Zaken en de Commissie Van Laarhoven wordt het business plan verder uitgewerkt. De gemeente Breda vormde eerder vanuit de afdeling Economische Zaken samen met Rewin West-Brabant de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en de Provincie Noord-Brabant het team dat de kandidatuur stelde en verdedigde. De gemeente neemt nu het voortouw om een projectteam te formeren dat de komst van het Topinstituut en de Campus voorbereidt en de eerste jaren actief zal begeleiden.

Netwerken
Om zoveel mogelijk draagvlak voor het Topinstituut en de Campus in Breda te genereren heeft team Breda de afgelopen periode alle bestaande contacten geĂŻntensiveerd en werden zoveel mogelijk netwerken aan elkaar gekoppeld. Dit leidde onder meer tot de oprichting van de vrienden van een organisatie die nu geformaliseerd wordt en die mogelijk een actieve rol zal gaan spelen bij de ontwikkeling van Instituut en Campus. In internationaal perspectief staan het Topinstituut en de Campus inmiddels hoog op de netwerkagenda. Om uit de relatie met Mainport Rotterdam en de Zuidvleugel van de Randstad zoveel mogelijk synergie te behalen, zal Breda met kracht inzetten op uitwerking van de logistieke actielijn in het programma Pieken in de Delta. Ook gaat Breda het actief deelnemen aan diverse voor de logistieke sector relevante netwerken, zowel in Rotterdam als landelijk.

Breda, 8 april 2009