Gemeente Hoorn

Gemeenteraad Hoorn akkoord met nieuwe toegangsweg binnenstad

Op dinsdag 7 april 2009 ging de gemeenteraad van Hoorn unaniem akkoord met de plannen voor een nieuwe toegangsweg naar de Hoornse binnenstad. De Task Force Ruimtewinst van de provincie droeg een nieuwe weg die bij Dampten onder het spoor door gaat als oplossing voor een van Hoorns grootste verkeersknelpunten, de entree van de stad vanaf de Provincialeweg. De gemeenteraad stelt 16 miljoen euro beschikbaar, van de totale raming van 32 miljoen euro. Het voorstel is om de weg te financieren uit de gemeentelijke Reserve Parkeren, de Rijksregeling Spoorse Doorsnijdingen en bijdragen van provincie en ProRail.

Met het akkoord van de raad kan het college van B en W een schetsontwerp van de weg maken. Daarbij zal overleg plaatsvinden met belanghebbenden in het gebied over het tracé en de gevolgen van keuzes op dit punt. B en W willen het ontwerp voor de zomer ter goedkeuring aan de raad voorleggen.

De aanleg van een nieuwe toegangsweg naar de binnenstad is een onderdeel van het project De Poort van Hoorn. Dit project behelst een grootschalige opwaardering van het stationsgebied en omgeving. De weg gaat de Provincialeweg verbinden met De Weel via een tunnel onder het spoor. Daardoor worden de kruising Provincialeweg/Keern en het zuidelijk deel van het Keern ontlast.

Op 2 september 2008 besloot de gemeenteraad om een structuurvisie voor het plangebied op te stellen. Bij de besluitvorming over de structuurvisie kende de gemeenteraad direct al prioriteit toe aan het verbeteren van de toegang tot de binnenstad. Om die reden lopen de voorbereidingen voor de aanleg van de weg voor op de totstandkoming van de structuurvisie.

Voor de financiering van de nieuwe weg willen B en W allereerst aanspraak doen op de Rijksregeling Spoorse Doorsnijdingen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een subsidie van 25% van de kosten is dat op
1 juli 2009 zekerheid moet bestaan over de dekking van de kosten. Daarnaast willen B en W gebruik maken van de gemeentelijke Reserve Parkeren (50%) en wordt gedacht aan bijdragen van de kant van de provincie Noord-Holland en ProRail (samen 25%). Het is de bedoeling dat de kapitaallasten van 1,1 miljoen euro worden opgenomen in de Kadernota 2009 in de lijst ruimtevragers. Laatste wijziging van deze pagina: 8 april 2009