Gemeente Hoorn

Gemeenteraad steunt brandweer

De gemeenteraad heeft op dinsdag 7 april 2009 unaniem ingestemd met een plan om de brandweer op korte en langere termijn uit de brand te helpen. Door (tijdelijke) uitval van personeel en de beperkte aanwas van vrijwilligers en beroepsbrandweermensen in Hoorn is de werkdruk onaanvaardbaar hoog geworden. Daarom is besloten om extra geld uit te trekken om de brandweerzorg op korte en langere termijn veilig te stellen.

Eind 2008 heeft het college een organisatieplan voor de brandweer opgesteld. Belangrijk doel was om de brandweerzorg te garanderen en het daartoe noodzakelijk verlichten van de roosterdruk op de deeltijd- (vriwjilligers) en beroepsbrandweermensen.

De situatie is sinds oktober 2008 echter gewijzigd, waardoor de brandweerzorg verder onder druk is komen te staan. Een van de brandweerposten heeft te kampen gehad met een relatief hoge uitval van brandweermensen, waadoor een te hoge roosterdruk is ontstaan die niet te combineren met werk en thuissituatie. Daardoor zou een eerste blusvoertuig wellicht niet voldoende bemenst kunnen worden om direct uit te rukken, met alle veiligheidsrisicos van dien.

Daarom stelt de gemeenteraad meer geld beschikbaar om op korte termijn over te gaan tot het kazerneren van brandweermensen op zaterdag, gecombineerd met een beschikbaarheidvergoeding. Ook is besloten om eerder te beginnen met de werving van beroepsbrandweermensen, waardoor de gegarandeerde brandweerzorg wordt uitgebreid van 7.30 tot 17.00 uur naar 6.00 tot 22.00 uur. Tot slot wordt meer geld uitgetrokken om over te gaan tot beschikbaarheiddiensten met opkomstplicht in de avond, nacht en het weekeinde.

In 2009 wordt 144.056,- extra uitgetrokken voor de maatregelen en vanaf 2010 structureel 168.732,-.
Laatste wijziging van deze pagina: 8 april 2009