Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht gemeente Utrecht, GGD Midden-Nederland en UMC Utrecht

Stijging van chlamydia in de provincie Utrecht

Het aantal mensen in Utrecht dat in 2008 is geïnfecteerd met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is gestegen ten opzichte van 2007. Dit blijkt uit de cijfers van het soa-centrum in de provincie Utrecht. Deze stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan een toename van het aantal chlamydia-diagnoses (van 406 in 2007 naar 441 in 2008). Dit is dan ook veruit de meest voorkomende soa in de provincie Utrecht.

In totaal lieten 4.784 mensen zich vorig jaar op een soa testen in de polikliniek van het UMC Utrecht. Dit is een lichte toename ten opzichte van 2007. In Utrecht is het totaal aantal gevonden soa's in 2008 gestegen tot 777 bij totaal 734 mensen. Het percentage gevonden soa's steeg van 14,7% in 2007 naar 15,3% in 2008. Bij gonorroe, syfilis en hiv zijn weinig schommelingen te zien ten opzichte van voorgaande jaren. Het merendeel van de bezoekers van de polikliniek zijn jongeren en mannen die seks hebben met mannen. In 2008 hebben weer meer mannen die seks hebben met mannen de polikliniek bezocht (614 in 2008 ten opzichte van 561 in 2007). 44% van het totaal aantal bezoekers zijn jongeren tot 25 jaar.

Chlamydia
Meest opvallend is de forse stijging (9%) van het aantal gevallen van chlamydia, nadat vorig jaar sprake leek te zijn van een stabilisatie. Landelijk nam het aantal chlamydia nog sterker toe (21%). Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die meestal geen klachten geeft, maar (onbehandeld) bij vrouwen op lange termijn onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Bij mannen die seks hebben met mannen steeg het percentage chlamydia het sterkst, zowel in de provincie Utrecht (van 8,9% naar 10,4%) als landelijk (van 10,1% naar 11,6%). Van de chlamydia-diagnoses in Utrecht is ruim de helft gevonden in de leeftijdsgroep tot 25 jaar. Vooral onder jongeren onder de 20 jaar was er een flinke stijging. Mogelijk hebben meer jongeren zich laten testen door de voorlichtingsactiviteiten gericht op gezond seksueel gedrag op het ROC Midden Nederland.

Soabestrijding
De soabestrijding is een samenwerking tussen de GGD'en in de provincie Utrecht en het UMC Utrecht. De soabestrijding richt zich vooral op risicogroepen: jongeren, mannen met homoseksuele contacten, prostituees, prostituanten, mensen met wisselende seksuele contacten, drugsverslaafden en migranten. Deze groepen kunnen zich gratis en desgewenst anoniem laten testen bij de soapolikliniek in het UMC of bij het soa-testpunt in Amersfoort. In 2008 lieten 232 mensen zich in Amersfoort testen; bij ruim 5 procent van hen werd een soa gevonden. Iemand die zich wil laten testen op soa kan uiteraard ook altijd terecht bij zijn of haar huisarts.

Sense-spreekuren
In de provincie Utrecht zijn eind 2008 Sense-spreekuren gestart. Hier kunnen jongeren tot 25 jaar terecht voor gratis en anoniem deskundig advies rondom seksuele gezondheid. Denk daarbij aan vragen over de werking van je lichaam, relaties, seks, anticonceptie, homoseksualiteit, (ongewenste) zwangerschap en soa's. Kijk voor meer informatie op: www.sense.info.