Gemeente Heemstede


Rookmelders noodzaak!

nieuwsbericht, 8 april 2009

Een rookmelder - een apparaat dat de aanwezigheid van rook aangeeft - waarschuwt vóór het te laat is. Vooral bij branden die 's nachts ontstaan of die in ruimten uitbreken waar niemand zich in bevindt. Rookmelders spelen dan ook een belangrijke rol in het overheidsbeleid om het aantal doden en gewonden bij woningbranden terug te dringen.

Naar aanleiding van de twee recente woningbranden in Zaandam (5 oktober 2008) en Hoofddorp (16 augustus 2008) is door VROM een inventarisatie uitgevoerd naar de omvang van het probleem van woningen met onvoldoende brandwerendheid. De grote verhuurders in Heemstede, zoals Pre Wonen, Elan wonen en Amvest zijn dit aan het onderzoeken. De particuliere woningbezitter is zelf verantwoordelijkheid voor de brandveiligheid van zijn woning. Eén ding is zeker: een maatregel waarbij op korte termijn de veiligheid van eigenaar/bewoners sterk vergroot wordt, is het aanbrengen van rookmelders. Rookmelders zijn van belang om bewoners tijdig te waarschuwen in geval van brand. Om deze reden willen we de rookmelders uitdrukkelijk bij u onder de aandacht brengen.

Installeer rookmelders

Veiligheid in huis begint dus met het ophangen van rookmelders. De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken en hij moet u waarschuwen, ook als u slaapt. In woningen met één bouwlaag (bungalow, flat) is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Plaats de melder tegen het plafond, niet te dicht bij de muur. Heeft uw woning twee woonlagen, dan kunt u het beste op iedere verdieping een melder plaatsen. De beste plek is op de slaapverdieping, boven aan de trap tegen het plafond.

Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar u regelmatig bent een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, de slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat. Gebruik bij voorkeur onderling verbonden rookmelders. Als er dan een melder afgaat, doen de andere melders dat ook. Sommige plekken zijn niet geschikt voor een rookmelder:
* in de badkamer en de keuken zou u door stoom en vocht te vaak een vals alarm krijgen.

* bij een ventilatieopening of mechanische ventilator en boven verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes door luchtstromingen de rookmelder niet bereiken.
* In de garage kunnen uitlaatgassen ook een vals alarm veroorzaken.

TIP: Test uw rookmelder regelmatig!

Een rookmelder is te koop bij de meeste bouwmarkten. Er zijn verschillende typen in de handel. Een aantal apparaten is goedgekeurd door het Keurmerkinstituut Consumentenproducten. Deze rookmelders hebben het Goedmerk, dat u vindt op de verpakking. Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zon tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als u de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet u altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw brandweer, op www.brandweer.nl of de de bouwmarkt bij u in de buurt.
---