Gemeente Vlaardingen


Begoniastraat beste Klimaatstraat van Zuid-Holland

08 april 2009

De Vlaardingse Begoniastraat is de meest energiebesparende straat in Zuid-Holland. Een groep bewoners uit de straat deed mee aan de nationale actie Klimaatstraatfeest en heeft de afgelopen maanden allerlei energiebesparende maatregelen genomen en acties gevoerd om straatbewoners en andere Vlaardingers milieubewuster te maken. Landelijk eindigde de Begoniastraat op de vierde plaats.

In Zuid-Holland deden ruim 800 straten mee aan de campagne. In heel Nederland ging het om ruim 3000 klimaatstraten. De 500 beste Klimaatstraten van Nederland moeten nu druk aan de slag met het organiseren van kleine en grote straatfeesten op zaterdag 16 mei. Dit straatfeest krijgen de winnende straten cadeau.

De Gemeente Vlaardingen steunt de actie omdat deze goed aansluit bij haar eigen milieubeleid. Jan Robberegt, wethouder milieu, feliciteert de Vlaardingse winnaars: Ik heb de inspanningen in de Begoniastraat met plezier gevolgd. Alleen al het enthousiasme van de betreffende bewoners is een prijs waard. Niet alleen hebben de bewoners energie bespaard en anderen geïnspireerd om dat ook te doen. Zij hebben bovendien intensief samengewerkt om dit te bereiken en dat heeft gezorgd voor nog betere onderlinge contacten. Namens de gemeente Vlaardingen biedt de wethouder de straat een extra bijdrage aan om het straatfeest op 16 mei nog leuker aan te kleden. Voor de eerste 12 Klimaatstraten van de regio is er een extra presentje om die dag extra kleur te geven: zij krijgen een straattheatercadeau (kleine leuke theater en muziekacts) van het Rotterdams en het Haags milieucentrum. Een cadeau dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.

Het nationale klimaatstraatfeest is een gezamenlijke campagne van: het Klimaatverbond, Milieucentraal, Meer met minder, SenterNovem, Buurtlink.nl, de Woonbond, de provinciale Milieufederaties en de milieucentra in Rotterdam en Den Haag. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER klimaatcampagne.