Erasmus MC



---

Verpleegkundig specialist neemt taken van arts over

De medische wereld heeft er een nieuwe beroepsgroep bij: de verpleegkundig specialist. Artsen hebben door de groeiende vraag naar medische zorg steeds minder tijd voor de patiënt. Een lacune die door de verpleegkundig specialisten kan worden opgevuld. Minister Klink heeft dit met een wettelijke erkenning bevestigd.

Mijlpaal
De erkenning van de beroepsgroep door de minister geldt voor de deelgebieden preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg en chronische zorg - alle bij somatische aandoeningen. Marian Kaljouw, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN): "Zeker in de chronische zorg hebben we de komende jaren duizenden verpleegkundig specialisten nodig. De wettelijke erkenning van deze beroepsgroep is dan ook een enorme mijlpaal."

Opdelen
Verpleegkundigen - veelal zogenaamde nurse practitioners - hebben de afgelopen jaren de nodige taken van artsen overgenomen. Deze herschikking biedt verpleegkundigen een nieuw loopbaanperspectief. In 2005 vroeg het ministerie van VWS advies over de toekomst van het verpleegkundige beroep en opleidingen. In mei 2006 volgde daaruit het rapport `Verpleegkundige toekomst in goede banen', dat onder meer aanbeveelde om het beroep op te delen in enerzijds de verpleegkundige en anderzijds de verpleegkundig specialist. Het ministerie van VWS nam deze adviezen over.

Video
Kijk voor meer informatie over de nieuwe beroepsgroep op de website van de V&VN.
Bekijk ook de Hyves-site van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, met onder andere een video-reportage over het nieuwe beroep, waarin ook verpleegkundig specialist in het Erasmus MC Wim Breeman aan het woord komt.

Publicatiedatum: 7 april 2009