Provincie Overijssel

Besluitenlijst

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel van 7 april 2009

Onderwerp: Beschikking Stichting Kunst & Cultuur Overijssel 2009-2012 (GM-beslissing d.d. 06-04-2009)

Kenmerk: 2009/0051004

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten Stichting Kunst & Cultuur Overijssel voor de periode 2009-2012 een subsidie ter hoogte van ¤ 3.569.895,-- voor steunfunctietaken.

Onderwerp: Samenstelling Gebiedscommissie Inrichting Landelijk Gebied voor het deelgebied Engbertsdijksvenen; benoeming P. Dirks (GM-beslissing d.d. 06-04-2009) Kenmerk: 2009/0047371

Op voordracht van Natuur en Milieu Overijssel hebben Gedeputeerde Staten de heer P. Dirks benoemd in de Gebiedscommissie Landelijk Gebied voor het deelgebied Engbertsdijksvenen. De heer Dirks vertegenwoordigt in deze commissie de belangen van natuur, milieu en landschap namens Staatsbosbeheer en de particuliere terreinbeheerders.

Onderwerp: N 340 Zwolle - Ommen (GM-beslissing d.d. 07-04-2009) Kenmerk: 2009/0056014

Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de ingekomen reacties en adviezen naar aanleiding van de Ontwerp-structuurvisie N 340 en de Planstudie PlanMER N 340.

Onderwerp: Verlenging adviestermijn planMER naar aanleiding van beschikbaar komen onderzoeksresultaten mobiliteitseffecten Omgevingsvisie Overijssel. Kenmerk: 2009/0056148

In het kader planMER/ duurzaamheidsbeoordeling verzoeken GS de Commissie voor de m.e.r. de resultaten van het aanvullend onderzoek naar bereikbaarheid, duurzaamheidseffecten verkeer, de provinciale ontwerp-milieuverordening en de ingediende zienswijzen bij de ontwerp-Omgevingsvisie te betrekken in haar advies en de adviestermijn te verlengen.

Onderwerp: Beperking in reikwijdte Perspectiefnota 2010. Kenmerk: 2009/0056286

GS bezien of het mogelijk is om een beperkte Perspectiefbrief 2010 aan PS aan te bieden, gezien de onzekerheden rond de financiële verhouding tussen Rijk en provincies en de besluitvorming over Investeren in Overijssel. De voorstellen in dat kader zullen dan afzonderlijk aan PS worden voorgelegd. Beide stukken zijn voorzien voor PS-behandeling op 1 juli.

Onderwerp: Dag van Overijssel 2009
Kenmerk: 2009/0054999

Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het programma voor de Dag van Overijssel op 19 september 2009. Tijdens de Dag van Overijssel zullen de drie thema's van de publiekscampagne centraal staan ter profilering van de provincie, te weten Leefbaarheid, Bereikbaarheid en Landschap. De Dag van Overijssel is een tweejaarlijks evenement van de provincie Overijssel. Deze dag is zeer geschikt om aan een groter publiek zichtbaar te maken wat de provincie doet voor inwoners, bedrijven en instellingen.

Onderwerp: Agenda Regiegroep Grote Stedenbeleid Overijssel d.d. 7 april 2009 Kenmerk: 2009/0048132

De leden van de regiegroep kijken terug op de conferentie van 17 maart en spreken over de toekomst van het provinciale Stedenbeleid.

Onderwerp: Afvaardiging Oost-Nederland in taskforce grensoverschrijdende samenwerking Kenmerk: 2009/0054610

Op 5 december 2008 heeft de ministerraad besloten tot instelling van een taskforce grensoverschrijdende samenwerking, waarin departementen, provincies en euregio's zijn vertegenwoordigd. De taskforce krijgt de opdracht knelpunten in beeld te brengen, oplossingen te formuleren en deze door te voeren. In de taskforce zijn departementen en regionale overheden vertegenwoordigd. Namens Oost-Nederland neemt de directeur Strategie van de provincie Overijssel zitting in de taskforce.

Onderwerp: Subsidieaanvraag VMO - Oog in oog met de techniek Kenmerk: 2009/0049010

De maakindustrie in Nederland kampt met een groeiend tekort aan technisch personeel, met name op MBO-niveau. Dit probleem heeft weinig te maken met salarisniveaus, secundaire arbeidsvoorwaarden, carrièreperspectieven of uitdagingen. Er zijn simpelweg te weinig relevante mbo geschoolde technici.

De Verenigde Maakindustrie Overijssel (VMO) en haar partners, waaronder de Stichting Vrienden van de Elektro- en Installatietechniek uit Zwolle, hebben een voorstel uitgewerkt dat de instroom van leerlingen in technische beroepen door heel de provincie moet vergroten. Het project heeft betrekking op de schooljaren 2008/2009 t/m 2011/2012 (vier jaren). De VMO en haar partners zorgen voor voortzetting van het project na 2102. Het project heeft vier lijnen: basisonderwijs, vmbo, mbo en ouders. De volgende afspraken zijn gemaakt:


- Alle Overijsselse basis- en vmbo-scholen gaan meedoen aan de jaarlijkse oriëntatiedagen van de maakindustrie.
- Het project ProTechTal (Promotie Technisch Talent) wordt verbreed naar andere studierichtingen van het ROC van Twente. Daarnaast gaan ROC Aventus en het Deltion College meedoen aan het project.
- Ouders hebben grote invloed op de studiekeuze van hun kinderen. De VMO ontwikkelt voorlichtingsmateriaal, waaronder een film, om ouders te informeren over de beroepsmogelijkheden in de Overijsselse maakindustrie.

De VMO en de Stichting Vrienden van de Elektro- en Installatietechniek kunnen een beroep doen op een brede groep bedrijven en scholen. Naast het ROC Twente zijn dit het ROC Aventus, Deltion College, Saxion, Twents Carmel College, Techniekmuseum Heim en het kenniscentrum voor technisch vakmanschap (Kenteq).

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft besloten een subsidie van ¤ 524.900 euro voor vier jaar toe te kennen aan het project.