Ministerie van Defensie

Herdenkingsdienst op Kamp Holland

8 april 2009, 15.25 uur

Met een indrukwekkende en emotionele herdenkingsdienst hebben de militairen in Uruzgan op Kamp Holland afscheid genomen van hun gesneuvelde collega, soldaat der eerste klasse Azdin Chadli. Hij kwam maandag om het leven door een raketinslag op het kamp.

Bij aanvang van de dienst klonk het nummer "That's just the way it is". Andere persoonlijke muziek werd afgewisseld met toespraken van de Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Tom Middendorp, de commandant van de Bravocompagnie en de commandant van de eenheid waar soldaat Chadli deel van uitmaakte. Ook de bevelhebber van de 4e Afghan National Army (ANA) Brigade, generaal Abdul Hamid, was bij de ceremonie aanwezig. Bij de aanval van afgelopen maandag raakten enkele van zijn militairen gewond door een andere raket.

Erehaag

Azdin Chadli werd na de afscheidsdienst, in een met de Nederlandse vlag bedekte kist, op een open terreinvoertuig naar het vliegtuig gereden. Een doedelzakspeler begeleidde de stoet. Langs de route over het kamp stonden honderden militairen in een erehaag opgesteld om Azdin de laatste eer te bewijzen. Onder hen bevonden zich ook Australiërs en Amerikanen.

Saluut

Acht naaste collega's droegen de kist een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht in. Zij begeleiden hem naar Nederland, waar de aankomst later deze week wordt verwacht. Als saluut vuurde een pantserhouwitser lichtgranaten af. Na het opstijgen van de C-130 vlogen drie helikopters van de Nederlandse Air Task Force over in de zogeheten `missing man formation'.

Condoleances

Op de verschillende bases en buitenposten in Afghanistan zijn condoleanceregisters geopend om de Nederlandse militairen de gelegenheid te geven hun omgekomen collega Azdin te gedenken. De papieren registers liggen onder meer op Kamp Holland, Camp Hadrian, Kandahar Air Field en in het adaptatiehotel op Kreta.