VVD


8-4-2009

VVD wil onderzoek naar toezichthouder GGZ

VVD wil dat onderzoeksraad voor de veiligheid onderzoek doet naar de wijze waarop de Inspectie gezondheidszorg (IGZ) haar toezichthoudende rol in de GGZ vorm geeft.

De Inspectie Gezondheidszorg heeft voor de tweede keer in een jaar aangetoond dat zij weinig werk maakt van het toezicht op separaties. De VVD wil dat de onderzoeksraad voor de veiligheid nu onderzoek doet naar het falende toezicht van de inspectie op separaties van mensen die gedwongen of vrijwillig zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook wil zij dat onderzocht wordt onder welke omstandigheden deze separaties worden uitgevoerd. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door een instantie die boven elke twijfel verheven is, geen banden heeft met de GGZ, de inspectie of het ministerie van VWS. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft bewezen snel en vakkundig met resultaten te kunnen komen.

Woordvoerder Anouchka van Miltenburg :"Het gaat hier over mensen die tegen hun wil zijn opgenomen voor behandeling. Niet omdat zij iets hebben misdaan, maar omdat zij ernstig ziek zijn. Doordat de overheid deze mensen de vrijheid ontneemt, neemt zij een grote verantwoordelijkheid voor deze personen op zich. De rechtvaardiging daarvoor ligt in het vertrouwen dat patiënten en hun naasten hebben dat die overheid er ook voor zorgt dat de zieke een goede en integere behandeling krijgt. De waarborg daarvoor is de inspectie. Dat is de schakel tussen de overheid als verantwoordelijke, en de instellingen als uitvoerders.
Mijn vertrouwen dat de inspectie die taak naar behoren vervult is zoek. Een onafhankelijk onderzoek naar de inspectie is de eerste stap op weg naar herstel van vertrouwen."