FloraHolland


FPC Bol op pot

FLORAHOLLAND (8 april 2009) - Op dinsdag 31 maart vergaderde de FPC Bolbloemen op pot in Aalsmeer. Tijdens dit overleg is uitgebreid gesproken over de houdbaarheidstesten, uitgevoerd door het Kenniscentrum Productkwaliteit, met betrekking tot de inwendige kwaliteit van Hyacint. De testresultaten vielen over het algemeen niet tegen en hebben veel kennis opgeleverd. Komend seizoen zullen aanvoerders die minder presteerden ruim voor aanvang van het seizoen worden bezocht en tijdens het seizoen intensief gemonitoord worden. Daarnaast zal er in het begin van het seizoen, wanneer de kwaliteit soms een kritisch punt is, intensiever worden gekeurd. In september staat een productbijeenkomst Bol op pot op de planning waarbij het onderwerp kwaliteit centraal zal staan.

J. Kaarsemaker blikte terug op het voorjaarsbollenseizoen 2008/2009. Over het algemeen is het seizoen goed verlopen. Vraag en aanbod waren veel beter in balans en men heeft, vanwege het koude weer in grote delen van Europa, weinig concurrentie ondervonden van andere productgroepen zoals bijvoorbeeld Violen. De verwachting is het Bolbloemenseizoen positief te kunnen beëindigen; zeker met Pasen nog in het vooruitzicht. Traditioneel is het effect van Pasen groot op de aanvoer van Bol op pot.
De FPC concludeert bovendien dat de promotiecampagnes van 1, 2 ,3, het is lente! en Buitengewoon uit je Bol een positief effect hebben gehad op de omzet van Bolbloemen op pot.
I. van Santen van het Productschap Tuinbouw heeft de wensen geïnventariseerd t.a.v. een onderzoek marktkansen voorjaarsbollen in Nederland en Polen. Tijdens de FPC vergadering in september worden de resultaten van dit onderzoek verwacht.

De volgende vergadering van de FPC Bolbloemen op pot staat gepland op 10 september.