Provincie Noord-Holland

Provincie steunt fusie Wervershoof, Andijk en Medemblik

8-4-2009

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland steunen de fusie van de gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik. Deze vrijwillige fusie past binnen de door GS vastgestelde definitieve visie op de bestuurlijke toekomst van West-Friesland.

In deze visie moeten op termijn maximaal vier gemeenten overblijven in West-Friesland: één ten westen van de A7, de nieuwe fusiegemeente Wervershoof-Andijk-Medemblik en één of twee gemeenten in de zuidelijke band Hoorn-Drechterland-Stede Broec-Enkhuizen.

Hoorn en Enkhuizen hebben aangegeven dat zij graag hun bestuurskracht versterken. GS nodigen daarom Hoorn, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen uit om met elkaar hierover in gesprek te gaan. GS zijn bereid om actief bij te dragen aan dit proces. Voor Opmeer en Koggenland is fusie voorlopig niet noodzakelijk.

Knoop doorhakken
De gemeenteraden van Wervershoof, Andijk en Medemblik besloten in juni vorig jaar dat zij wilden fuseren. Om een goede afweging te kunnen maken, hebben GS in januari een conceptvisie op de bestuurlijke toekomst van de hele regio West-Friesland vastgesteld. Na gesprekken met alle gemeenten in de regio is die visie nu definitief vastgesteld. GS zijn zich ervan bewust dat niet alle gemeenten zich in de visie kunnen vinden. Tussen de gemeenten bestaan grote verschillen van opvatting, aldus gedeputeerde Bart Heller. Sommigen willen helemaal niet fuseren, terwijl anderen dat per se wél willen. Ook over de vraag wie met wie en wanneer zijn de meningen verdeeld. Omdat de regio het onderling niet eens was, is de provincie gevraagd om de regie te nemen en knopen door te hakken. Dat hebben we gedaan: we hebben een heldere visie op de bestuurlijke toekomst van de regio vastgesteld. Dit zal de komende jaren richtinggevend zijn voor ons beleid. Niet alles kan nu ineens gerealiseerd worden, maar omdat de fusie van Wervershoof, Andijk en Medemblik past binnen de visie, kan dat doorgaan. Bovendien wachten zij al sinds afgelopen zomer en kunnen we ze nu niet meer vragen nog langer te wachten.

Vervolgproces
Gedeputeerde Staten sturen de fusiewens van Wervershoof, Andijk en Medemblik nu met een positief advies door naar de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Zij beslist of ze een wetsvoorstel zal maken om de herindeling te realiseren, waarover de Kamer vervolgens besluit. Gedeputeerde Heller heeft vertrouwen in een goede afloop: Deze fusie komt 100% van onderop en is nu ook ingebed in een regionale visie waarin de bezwaren van buurgemeenten zijn afgewogen."

Nieuwsredactie