Gemeente Eemsmond


Eemsmond start onderzoek naar stationservaringen van treinreizigers woensdag 8 april 2009

EEMSMOND START ONDERZOEK NAAR STATIONSERVARINGEN VAN TREINREIZIGERS

In april laat de gemeente Eemsmond een reizigersonderzoek uitvoeren naar de kwaliteit van het openbaar vervoer op het spoorwegtraject tussen Winsum en Roodeschool. Onderzoeksbureau De Bie vraagt treinreizigers naar hun ervaringen op het station en in de trein. De gemeente hoopt met het onderzoek een duidelijk beeld te krijgen van de sociale veiligheid op de stations in Eemsmond.

In 2008 heeft de gemeente Eemsmond naar aanleiding van vernielingen op het station in Uithuizen een werkgroep opgericht. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente Eemsmond, provincie Groningen, politie, NS, Prorail en Arriva. Het doel van de werkgroep is vooral om de kwaliteit van de stations in de gemeente te verbeteren. De uitkomsten van het reizigersonderzoek geven inzicht in de belangrijkste problemen die reizigers ervaren in het openbaar vervoer. Het onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Groningen.

Mogelijke verbeterpunten
Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt bepaald welke aspecten als eerste aangepakt moeten worden om de stations te verbeteren. Er kan gedacht worden aan het onderhoud van de stations en de directe omgeving, het bevorderen van snel herstel van eventuele schades, voldoende verlichting op de stations, goede fiets- en parkeervoorzieningen en eventueel meer toezicht op en rond de stations.

Samenwerkingsconvenant
Het onderzoek leidt uiteindelijk tot afspraken tussen de betrokken partijen. De afspraken worden vastgelegd in een samenwerkingsconvenant. De gemeente hoopt met het convenant te bereiken dat alle betrokken partijen structureel aandacht schenken aan goed, veilig en adequaat treinvervoer. De gemeente vindt het belangrijk dat reizigers de stations in alle opzichten als prettig en vooral veilig ervaren. De verwachting is dat het convenant direct na de zomer door alle betrokkenen ondertekend wordt.