Gemeente Eemsmond


Eemsmond geeft sportbeleid nieuw impuls met combinatiefunctionarissen woensdag 8 april 2009

Gemeente Eemsmond heeft begin april de Impuls brede scholen, sport en cultuur van de ministeries van VWS en OCW ondertekend. Hiermee spreekt de gemeente expliciet de intentie uit om de samenwerking tussen de onderwijs-, sport- en cultuursector te stimuleren. De gemeente krijgt van het kabinet financiële middelen om professionals in te zetten, die een brug kunnen vormen tussen deze sectoren. In 2009 kan Eemsmond 1,1 combinatiefunctionarissen aanstellen. In 2012 kan dat aantal naar 2,8 functionarissen opgelopen zijn.

De gemeente Eemsmond is een van de eerste plattelandsgemeenten in Groningen die deelneemt aan de impuls. De impuls is een buitenkans voor Eemsmond om de intenties van het gemeentelijke sportbeleid te realiseren. Wethouder Alie Boekhoudt: "Sporten is gezond en de gemeente wil alle inwoners in Eemsmond voldoende mogelijkheden bieden om te bewegen." Het verbinden van sportverenigingen met onderwijs- en culturele instellingen resulteert in een breder, kwalitatief hoger en beter op elkaar afgestemd sportaanbod.

Eemsmond, 100% fit
In 2008 heeft de gemeenteraad het gemeentelijke sportbeleid vastgesteld. Eemsmond wil zich de komende jaren vooral inzetten om het bewegingsonderwijs op basisscholen uit te breiden en te verbeteren en deelname aan sport- en beweegactiviteiten onder inwoners te stimuleren. Onder het motto Eemsmond, 100% fit gaat de gemeente vanaf 2009 hiervoor verschillende sportactiviteiten organiseren. De combinatiefunctionarissen spelen hierbij een belangrijke rol.

Combinatiefuncties
Een combinatiefunctionaris is in dienst bij één werkgever, maar werkt voor meerdere sectoren. Bijvoorbeeld een vakleerkracht of trainer die niet alleen naschoolse sportactiviteiten organiseert op school, maar ook bij de sportvereniging. De combinatiefunctionaris is ervoor verantwoordelijk om de verschillende sectoren actief met elkaar te verbinden. De combinatiefunctionarissen in Eemsmond komen in dienst bij het Huis voor de Sport Groningen.

Rijksbijdrage
De rijksbijdrage voor de impuls aan gemeenten is structureel. In 2009 krijg Eemsmond de combinatiefuncties volledig vergoed. Vanaf 2010 vergoedt het kabinet nog veertig procent van de kosten. De gemeenteraad moet besluiten of Eemsmond ook na 2009 gebruik blijft maken van de regeling.