Politie Brabant-Noord

Groep jeugdige parfumdieven aangehouden

Rosmalen, 08-04-2009

De politie heeft de afgelopen weken veertien parfumdiefstallen opgelost, die allemaal gepleegd bleken te zijn door een groep 12-jarige inwoners van Rosmalen. De jongeren stalen bij drie parfumeriezaken in hun woonplaats in wisselende samenstelling op professionele wijze parfum. Gebleken is dat er zelfs op bestelling werd weggehaald nadat vooraf een prijsafspraak werd gemaakt. Uiteindelijk bleek dat er voor bijna 400,00 parfum was gestolen, van onder ander Bruno Banani, Replay en Hugo Boss.

Videobeelden

De zaak kwam aan het rollen na een parfumdiefstal op 10 maart uit een parfumeriezaak aan de Dorpsstraat. Bewakingsbeelden registreerden drie dieven waarvan het vermoeden bestond dat zij op een bepaalde school zaten. Op verzoek bekeek een leerkracht de beelden die de jongens herkende. De schooldirecteur stelde de politie in kennis.

Uit het daarop volgende onderzoek kwam naar voren dat zeven jongens verantwoordelijk waren voor diefstallen op vijf verschillende data. Van vier anderen kon worden vastgesteld dat ze gestolen parfum, al dan niet op bestelling, kochten en zich dus schuldig hadden gemaakt aan heling. Ze betaalden gemiddeld ongeveer 7,00 per flesje.

Professionele werkwijze

Leden van de groep gingen altijd met meerderen op pad. Één van de jongens bleek daarin een grote voortrekkende en leidende rol te vervullen. Hij wordt gezien als de bedenker en drijfveer achter de diefstallen. Vooraf werd een plan gemaakt en de situatie bekeken. Tijdens de diefstallen werd het aanwezige personeel nauwlettend in de gaten gehouden en ondertussen werden verpakkingen verwijderd.

Eieren gooien

Voorts bleek uit de verhoren dat een aantal van de verdachten ook verantwoordelijk is voor meerdere ei-gooi incidenten in de afgelopen maanden in de wijken De Hoeven en 't Ven. De jongens kochten grote partijen eieren om deze vervolgens her en der tegen woningen en bedrijven te gooien.

De politie heeft inmiddels een dossier opgemaakt en justitie zal gaan bekijken hoe de verdachten gestraft moeten worden. De politie neemt de schadebemiddeling op zich. Ondertussen zijn ook dertien van de veertien gestolen flesjes parfum, al dan niet gebruikt, bij de politie ingeleverd en deze zijn in beslag genomen.