Openbaar Ministerie


* >Buit terug bij overvallen videotheek in Bilthoven

Buit terug bij overvallen videotheek in Bilthoven

8 april 2009

Vandaag zijn de twee jongemannen van 18 en 21, jaar die ervan verdacht werden op 13 december vorig jaar de videotheek Movie Max in Bilthoven te hebben overvallen, veroordeeld tot straffen van 24 maanden onvoorwaardelijk en 20 maanden waarvan acht voorwaardelijk. Eerder eist de officier van justitie straffen van dertig maanden onvoorwaardelijk en 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk tegen de beide verdachten.

Op de bewuste dag kwamen zij de videotheek binnen, bedreigden een medewerkster met een mes en dwongen haar de kassa te openen. Ze maakten weliswaar 600 euro buit maar werden op heterdaad aangehouden door de politie die snel ter plaatse was. De eigenaar van de videotheek bracht daarna naar buiten dat hij boos was omdat hij de buit niet gelijk terug kreeg. Hij was in de veronderstelling dat hij hiervoor een rechtszaak zou moeten aanspannen en zei in De Telegraaf dat dit "te gek voor woorden" was. En dat zou het ook zijn.

Het geval wil dat de twee overvallers geen afstand wilden doen van het geld. In zo'n geval hoeft het slachtoffer geen procedure aan te spannen maar doet het openbaar ministerie dat. Zo'n procedure neemt een paar weken in beslag. Allereerst moet de officier van justitie een schriftelijke mededeling doen aan de verdachten dat zij het geld terug moeten geven. De verdachten hebben dan veertien dagen de tijd om hiertegen bezwaar te maken en dit toe te lichten. Per slot van rekening kan het zo zijn dat het geld of een deel van het geld inderdaad van henzelf is en dat moet dan onderzocht en aangetoond worden. Als verdachten bezwaar maken, is er een speciale zitting van de Raadkamer die hierover dan een beslissing neemt. Als de verdachten geen bezwaar maken, dan moet het geld terug naar de rechtmatige eigenaar. In dit geval is er geen bezwaar gemaakt en de videotheek heeft zijn geld inmiddels terug.

De 18-jarige verdachte is nu dus veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 8 voorwaardelijk met als voorwaarde verplicht reclasseringstoezicht. De 21-jarige verdachte krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden en als hij zijn straf heeft uitgezeten, zal hij in het kader van een verlengde PIJ-maatregel behandeld worden voor zijn gedragsproblematiek. Beiden moeten de videotheek bovendien een schadevergoeding betalen van 290 euro.